Bredåsen

Området består av tre markerade höjder - Stupåsen, Bredåsen och Valosberget, varav den högsta toppen, Valosberget, ligger 709 meter över havet.

Mycket gamla träd och ovanliga arter

Det här stora naturreservatet är ett riktigt vildmarksområde, som ligger långt ifrån "allt". Men det är kanske just därför området har kunnat bibehålla många höga naturvärden. Här finns flera sällsynta djur och växter och här finns många gamla träd. Även de döda träden - både i form av torrakor och i form av lågor - hyser ovanligt höga åldrar. I den torra miljön bevaras veden intakt mycket länge, så sannolikt har man här att göra med extremt gamla träd.

Den magra berggrunden gör att tallskogen som växer på höjdens topplatå har mycket gamla tallar. Nedåt i nordsluttningen samt vid Valosberget övergår den i granskog. I tallskogen finns många spår efter skogsbränder.

Området går att nås från Södra Kungsleden

Området används inte av friluftslivet i någon vidare omfattning, men tangeras av Södra Kungsleden. Bredåsen ligger strax nordväst om punkt 28 på den kartan där vindskyddet vid vattendraget Skärvagan finns.

Samtliga foton: Fredrik Enoksson, Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Guttudalskojan är en stuga som förvaltas av Länsstyrelsen i Dalarnas län och ligger strax utanför reservatsgränsen till Bredåsen.  

​Här ligger Guttudalskojan (länk till hitta.se)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Se även kartblad 2 på fliken om leder-Södra Kungsleden

Guttudalskojan, eller Valoskojan som den också kallas, ligger nära bilvägen från Vassbo och är lättillgänglig på sommaren. På vintern går skoterled förbi, 10 km från Sågliden. Södra Kungsleden passerar också här.

Stugan har ett rum med fyra bäddar, bord, vedkamin & gasolspis. Fint harrfiskevatten. Enkel utrustning för självhushåll. Vatten hämtas ute. Utedass. Ingen elektricitet. Husdjur är OK.

Bokning

Bokas via Visit Dalarna (länk till Visit Dalarna)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Pris
Hela stugan 500:-/dygn eller 3000 :-/vecka.           

Vy över skogar

Föreskrifter

I reservatet är det inte tillåtet att...

  • skada växande eller döda – stående eller omkullfallna – träd, stubbar och buskar. Det är dock undantag för insamling av löst liggande, mindre, torra grenar och kvistar i syfte att göra upp eld.

Utan tillstånd från Länsstyrelsen är det dessutom förbjudet att:

  • gräva upp växter, plocka mossor, lavar och vedlevande svampar eller samla in djur (t.ex. insekter)
  • genomföra eller bedriva tävlingar, lägerverksamhet och andra större eller återkommande organiserade arrangemang.

Serviceinformation

Kontakt

Fakta

Bildades: 2014
Storlek: 1140 ha
Kommun: Älvdalen
Förvaltare: Länsstyrelsen
Natura 2000: Delar av området, (Stupåsen-Hisjöhållan) ingår i EU-s nätverk av skyddad natur.
Läs mer om Natura 2000