Risk för vattenbrist - Grundvatten och vattendrag i Blekinge länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Recept till sommarens festligheter

Residenset och snittar

Sommar och sol med tid för mingel och fest. Här tipsar vår husföreståndare Eva Lundström om tre snitsiga snittar som gör succé på festen. Som pricken över i avslutar du med residensets sommartårta med vit choklad och hallon.

Du hittar recepten här. Ha en smakfull sommar!

Fröbräck med kallrökt lax och wasabikräm

Fröbräck (gluten- och laktosfri)

Räcker till en plåt – cirka 20 bitar.
Ugn: 170 grader 10+10 minuter

1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl majsmjöl
½ dl linfrön
½ tsk salt
½ dl rapsolja
2 dl kokande vatten

Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt oljan sist. Avsluta med att hälla på vattnet och rör om. Låt vila i någon minut och blanda sedan smeten ordentligt. Häll ut på ett bakplåtspapper och lägg på ytterligare ett bakplåtspapper. Kavla ut smeten med händerna, cirka 5 mm tjockt. Strö på flingsalt.

Sätt in i ugnen på 170 grader i 10 minuter. Ta ut plåten och skär i bitar 5x5cm. Sätt in plåten igen och grädda i ytterligare 10-12 minuter tills de blir gyllenbruna.

Kallrökt lax med wasabikräm

Köp valfri förpackning kallrökt lax, tänk på att titta efter MSC-märkning vilket garanterar att fisken kommer från ett hållbart bestånd och att fisket är utfört med omsorg för havsmiljön.

2 msk crème fraiche
2 msk färskost
1 tsk wasabi

Gräslök till dekorering. Smaksätt med salt och peppar.

Blanda allt i en skål, smaka av. Vill du ha den syrlig, blanda i lite citronjuice.

Lägg ut en skiva lax och bred på ett lager wasabikräm. Rulla ihop och vik ner toppen så den ser ut som en liten ros. Vill du ha den större, rulla på ytterligare en skiva lax med wasabikräm. Ställ den på en bit fröbräck och garnera med gräslök.

Äppelblommor med blomkålskräm

Äppelblommor

Hyvla äpple tunt med hjälp av mandolin. Var rädd om fingrarna! Var noga med att få så stora och runda skivor som möjligt. Minst cirka 5 cm i diameter.

Lägg skivorna i vatten med några droppar citronjuice i tills du ska använda dem. Tänk på att äpplen kan bli lite bruna i färgen så gör detta så nära servering som möjligt.

Blomkålskräm

1 blomkålshuvud
3 dl grädde
salt och peppar

Skölj blomkålen och skär i bitar. Koka upp tillsammans med grädde. Låt sjuda under lock tills blomkålen är mjuk, cirka 10 minuter. Låt svalna och blanda slät i matberedare.

Smaksätt med salt och peppar. Låt krämen svalna tills den är rumstempererad. Lägg krämen på en äppelskiva och vik till en blomma.

Ädelostkräm på filmjölksbröd

Filmjölksbröd

Recept för en limpa. Ugn: 200 grader, 50 minuter.

3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl eller rågmjöl
2 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 ½ dl filmjölk
1 dl mörk sirap

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt filmjölk och sirap. Rör ihop till en smet. Häll upp i en limpform, cirka 1,5 liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite vetemjöl på ytan.

Grädda limpan längst ner i ugnen i cirka 50 min. Lägg över ugnsfolie i slutet av gräddningen om den blir för brun. Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den svalnat helt innan du skär den i skivor.

Ädelostkräm

Recept till 10 snittar.

2 msk crème fraiche
4 msk färskost
4 msk ädelost

Blanda i en skål och smaksätt med salt och peppar. Skär limpan i skivor och stansa ut små cirklar. Lägg krämen i en spritspåse och spritsa i en fin topp. Garnera med örter.

Sommartårta med vit choklad och hallon

300 gram vit choklad
5 dl grädde
1 lime (både rivet skal och juice)
250 gram hallon
3 msk florsocker

Hallon till garnering

Baka en sockerkaksbotten (24 cm i diameter) och låt svalna eller köp färdig botten i tre lager.

Värm grädden i en kastrull på låg värme och lägg ner chokladen. Rör tills chokladen är smält. Häll över i en bunke och ställ in i kylen i minst 4 timmar. Vispa chokladgrädden tillsammans med rivet limeskal från en halv lime och cirka 2 tsk limejuice. Mosa hallonen med en gaffel och tillsätt florsocker. Rör om!

Lägg ett jämnt lager av de mosade hallonen på första tårtbotten. Lägg på nästa botten och bred ut cirka en tredjedel av grädden. Lägg på översta tårtbotten. Bred ut resterande grädde på toppen och sidorna. Spritsa gärna. Garnera med hallon och rivet limeskal.

Kontakt

Länsstyrelsen Blekinge

E-post och telefon:
blekinge@lansstyrelsen.se
010-224 00 00

Växeln är öppen mån-fre kl. 08.00-16.30

Dela sidan:

Landshövding

Ulrica Messing

Besöksadress

Skeppsbrokajen 4

Postadress

371 86 Karlskrona

Organisationsnummer

202100-2320

Följ oss