Risk för gräsbrand i Blekinge länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Höjd risk för fågelinfluensa i Blekinge

Bruna höns

Från och med den 27 februari är Blekinge ett högriskområde för fågelinfluensa. Det innebär att du som äger tamfåglar ska följa vissa regler för att minska risken för att dina fåglar ska smittas.

Säsongens första fall av fågelinfluensa har konstaterats på en anläggning med hägnade fasaner i Kristianstad kommun och på en svan som hittats död i Stockholm. Samtidigt rapporteras internationellt om ett ökat antal fall av fågelinfluensa i vårt närområde och även rapporter om misstänkta fall på vilda fåglar har ökat.

Det är därför nu extra viktigt att skydda tamfåglar från kontakter med vilda fåglar och att tänka på goda smittskyddsrutiner på alla gårdar med fjäderfän, hobbyhöns och andra fåglar i fångenskap.

Jordbruksverket har den 27 februari beslutat att upprätta högriskområden i delar av södra Sverige, däribland Blekinge för att minska risken för spridning av fågelinfluensa.

- Fågelinfluensa är en mycket allvarlig sjukdom med hög dödlighet hos drabbade fjäderfän. Beslutet om högriskområde är en förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från att bli sjuka och det är därför viktigt att du som djurhållare följer de regler som finns. Även om vi inte haft något fall av fågelinfluensa i Blekinge hittills i år så går vi in i en period med mycket flyttfåglar nu och det kan snabbt påverka smittspridningen, säger länsveterinär Malin Collin.

I högriskområdena gäller särskilda regler för att skydda dina fåglar från att smittas med fågelinfluensa. Reglerna är olika beroende på bland annat om du säljer ägg, kött, kycklingar eller andra produkter från fjäderfän eller om du har hobbyfjäderfän. Bland annat gäller att om du föder upp eller håller fjäderfän för att producera kött, konsumtionsägg eller andra produkter som du säljer till andra ska dina fjäderfän hållas inomhus och får inte gå ut. Hobbyhöns och andra fåglar i fångenskap får vara utomhus men ska hållas inhägnade. Foder och dricksvatten ska ges inomhus eller under ett skydd utomhus.

Om du misstänker att dina fåglar kan ha smittats av fågelinfluensa är det viktigt att du omedelbart kontaktar veterinär och vidtar åtgärder för att förhindra att eventuell smitta sprids.

Läs mer om vad som gäller på Jordbruksverkets webbplats:

Fågelinfluensa - Jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.

För att kunna bedöma risken för fågelinfluensa i olika delar av landet uppmanas allmänheten att rapportera fynd av sjuka eller döda fåglar eller andra djur:
Rapportera vilda djur - Rapporteravilt Länk till annan webbplats..

Allmänna råd för att minska risken att dina fåglar drabbas av en smitta

  • Förhindra kontakt med vilda fåglar och minimera risken för indirekt kontakt med vilda fåglar och deras fjädrar och avföring.
  • Gör området på din anläggning oattraktivt för vilda fåglar till exempel genom att undvika foderspill, vattenansamlingar eller annat som kan locka vilda fåglar.
  • Se över byggnader och utför nödvändigt underhåll så de är täta och har fungerande vattenavrinning.
  • Säkerställ att ventilationsdon är fågelsäkrade och laga eventuella brister i fågelnät och huvar.
  • Inrätta en hygiengräns där du byter kläder och skor samt tvättar händerna med tvål och vatten (använd gärna också handsprit) innan du går in i utrymmen där du håller fåglar.
  • Se till att endast nödvändig personal har tillträde till djurutrymmena.
  • Klipp ned gräs och håll rent runt byggnader och inhägnader.
  • Kontrollera och bekämpa skadedjur regelbundet.
  • Ha goda skötselrutiner.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Ulrica Messing

Besöksadress

Skeppsbrokajen 4

Postadress

371 86 Karlskrona

Organisationsnummer

202100-2320

Följ oss