Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Skärva har börjat återställas

I slutet av december brandhärjades Skärva herrgård som är en del av världsarvet Örlogsstaden Karlskrona. Nu har arbetet inletts för att återskapa den unika byggnaden.
Branden gick hårt åt den nordöstra flygeln av Skärva herrgård där tak och ytskikt är helt förstörda. Den drabbade delen har tidigare klassats med höga kulturhistoriska värden då den innehöll ett äldre kök, vackra kakelugnar och synliga äldre färgskikt.
- Jag förstår att många undrar vad som händer. Skärva är en viktig del av vårt kulturarv och väcker många känslor. Just nu sanerar vi de rökskadade delarna genom att dammsuga och försiktigt torka bort sot. Där det inte går har vi börjat måla om. Jag har goda förhoppningar om att stora delar kan räddas eller återskapas, säger Magnus Johansson, bebyggelseantikvarie på Länsstyrelsen Blekinge.
Tillståndsansökan för rivning har inkommit till Länsstyrelsen Blekinge och en rivningsanmälan till Karlskrona kommun för de mest brandskadade delarna. Handläggning pågår om vad som är den bästa vägen framåt. Beslut i ärendet väntas tidigast i slutet av februari.
- Vi har ett nära samarbete och en bra dialog med kommunen, ägaren och Riksantikvarieämbetet för att ta hand om de kulturhistoriska värdena på rätt sätt. Nästa steg är att låta en erfaren timmerman ge sin bedömning om timmerstommen är i tillräckligt bra skick för att repareras. Först därefter vet vi hur vi ska gå vidare, säger Magnus Johansson.
Skärva herrgård är privatägt och ett byggnadsminne sedan 1976. Huset är en envåningstimrad ryggåsstuga med H-formad planlösning och ett tjugotal rum. Den unika byggnaden är resultatet av två begåvningar, viceamiralen och skeppsbyggaren Fredric Henric af Chapman och överamiralen och arkitekten Carl August Ehrensvärd. De skapade flera fantastiska byggnadsverk tillsammans inom örlogsbasen och varvet i Karlskrona under 1700-talets slut.
Herrgården ingår i dag i världsarvet Örlogsstaden Karlskrona som är en av världens drygt tusen världsarv.