Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Höga gifthalter i blåmusslor efter oljeutsläppet från Marco Polo
Förra höstens oljeutsläpp i Pukaviksbukten har påverkat blåmusslorna mycket negativt. Det visar en ny rapport som tagits fram på uppdrag av Länsstyrelsen Blekinge. Analysen visar också att saneringen varit avgörande för att begränsa omfattningen.
Det är IVL Svenska Miljöinstitutet som fick i uppdrag att undersöka oljeutsläppets påverkan på blåmusslor i Pukaviksbukten efter att passagerarfärjan Marco Polo gått på grund i oktober förra året. Rapporten visar att gifthalterna är så höga att de inte bara påverkar blåmusslorna, utan riskerar att skada även andra arter som fåglar och fiskar.
– Musslorna är kraftigt förgiftade och detta kan påverka deras förmåga att föröka sig och ta upp näring. Det kan också ge långtgående konsekvenser på andra arter i det marina ekosystemet som livnär sig på musslorna, säger Fredrik Andreasson, miljökemist, Länsstyrelsen Blekinge.
Att just musslor undersöks i sådana här analyser är en vanlig metod. Det beror bland annat på att musslorna tar upp mycket av de miljögifter som finns i vattnet, men också för att musslor ofta är föda åt andra arter.
Även om blåmusslorna är hårt drabbade visar undersökningen på några positiva resultat, som att havsbotten i vissa områden i Pukaviksbukten är mindre påverkat av föroreningarna. Detta bedöms bero på det omfattande saneringsarbete som pågått sedan hösten.
– Den effektiva saneringen har haft stor betydelse för bottensedimentet, som hade kunnat se mycket värre ut om man inte fått väck oljan i ett tidigt skede, säger Fredrik Andreasson.
Rapporten utgör ett värdefullt underlag och förhoppningen är att kunna göra fler undersökningar för att följa utvecklingen på lång sikt.