Aktuella vädervarningar i Blekinge länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ny podd om civilt försvar

Två personer står med mikrofoner mot varandra.

Viktigt meddelande – så heter Länsstyrelsen Blekinges nya podd om civilt försvar. Först ut är försvarsdirektör Peter Ryman som berättar om vad Nato innebär för Blekinge.

- Kriget i Ukraina och ökade motsättningar i världen har lett till ett kraftigt försämrat säkerhetsläge med en mer komplex hotbild. Det här måste vi förhålla oss till och agera efter. Med podden vill vi höja kunskapen och engagemanget för civilt försvar så att vi alla kan förstå vad som krävs för att stärka vår beredskap, säger Ulrica Messing, Blekinges landshövding.

Podden är en samproduktion med Länsstyrelserna i Kronoberg och Skåne. Sex avsnitt är inspelade varav två har Blekingetema. Förutom Peter Ryman deltar även Oskar Frånberg, docent på Blekinge Tekniska Högskola (BTH). Han berättar om den dolda infrastrukturen under ytan i Östersjön. Peter och Oskar intervjuas av frilansaren Ulrika Wilke.

- Jag hoppas att vi ska nå ut till alla som är nyfikna och vill lära sig mer om civilt försvar. Nato kommer att få stor påverkan på Blekinge. Det här är en av de största förändringarna i modern tid som stärker vår säkerhet, säger Peter Ryman, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Blekinge.

Nya avsnitt publiceras varannan vecka under sommaren.
Viktigt meddelande hittar du även på Spotify. Men du kan också lyssna på länkarna nedan.

Lyssna på de två första avsnitten:

Värdlandsstödet och Nato - utländsk trupp på svensk mark

Sveriges inträde i försvarsalliansen Nato har varit skapat många diskussioner. Men vad innebär det egentligen för södra Sverige, som får ett strategiskt läge i Nato med bland annat en bro mot Europa och landets största marinbas? Försvarsdirektör Peter Ryman reder ut frågor och ger svar.

Lager på lager: Det civila försvaret förr och nu

Nu bygger vi upp det civila försvaret igen. Det är inte första gången. Byggnadsantikvarien och författaren Samuel Palmblad kan väldigt mycket om hur Sverige såg ut under kalla kriget, om upprustningen av det civila försvaret – och nedrustningen.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Ulrica Messing

Besöksadress

Skeppsbrokajen 4

Postadress

371 86 Karlskrona

Organisationsnummer

202100-2320

Följ oss