Risk för skogsbrand i Blekinge länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kommer demokratin att överleva?

Kvinna och man porträttbild

Demokratin är på nedgång i världen och i Sverige ser vi ökad polarisering i samhället. Därför bjöd landshövding Ulrica Messing i går in debattören Jan Scherman till en uppskattad filmvisning och ett tankeväckande panelsamtal kring demokratifrågan med spännande gäster.

- Vi är regeringens förlängda arm och vårt uppdrag är att värna om demokratin. Jag tycker att det var en inspirerande eftermiddag med olika infallsvinklar som gav djup till diskussionen. Jag hoppas att dagen gav insikt om att vi ständigt måste värna och försvara vår demokrati – och där har vi alla ett ansvar, säger Ulrica Messing, Blekinges landshövding.

Debattören och författaren Jan Scherman visade sin nya dokumentärfilm ”Make democracy great again” för länsstyrelsens medarbetare och ett sextiotal externa gäster. På global nivå är de senaste demokratiska framstegen utraderade. Endast tretton procent av världens befolkning lever i en demokrati och utvecklingen går bakåt. Politiska partier tappar medlemmar och allt färre vill engagera sig som förtroendevalda. Filmen sätter fokus på frågan – kommer demokratin att överleva?

- Det krävs en demokratisk mobilisering i hela vårt samhälle! Vi som enskilda individer, organisationer i civilsamhället och de politiska partierna måste inse att det inte går att ta demokratin för given. Den kräver sitt dagliga försvar där vi i respektfulla samtal diskuterar hur demokratin både behöver förstärkas och utvecklas, säger Jan Scherman.

I publiken fanns representanter från länets myndigheter, kommuner, region, polis, försvarsmakt, högskola, näringsliv, media och kyrka. Syftet var att dela kunskap och reflektera kring de utmaningar och möjligheter demokratin står inför och vad alla kan bidra med.

Ulrica och Jan deltog i panelsamtalet tillsammans med:

  • Maria Leissner, ambassadör och politiker
  • Daniel Breimert, pastor i Amiralitetsförsamlingen
  • Agrita Martinsone, rektor Litorina folkhögskola
  • Göran Johnsson, styrelseordförande i Techtank och före detta ordförande i IF Metall
  • Fredrik Hassel, senior rådgivare, säkerhetspolitik
  • Noura Berrouba, ordförande Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer

Moderator var Ulrika Wilke.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Ulrica Messing

Besöksadress

Skeppsbrokajen 4

Postadress

371 86 Karlskrona

Organisationsnummer

202100-2320

Följ oss