Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Högre tempo krävs

man står med armarna i kors

Just nu pågår Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Ministern för civilt försvar var i går tydlig i sitt tal: det kan bli krig i Sverige och vi måste stärka vår beredskap betydligt snabbare. Det är en uppfattning som försvarsdirektör Peter Ryman delar.

– Vi måste vara realistiska och ta utvecklingen på allvar. Det är ingen enskild händelse som har ökat risken för krig utan en följd av det säkerhetspolitiska omvärldsläget. Vi måste alla vara medvetna och förstå vad som står på spel, säger Peter Ryman, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Blekinge.

Blekinge har ett strategiskt och sårbart läge. Här finns landets enda marinbas, flygflottilj, stark försvarsindustri, hamnar för sjöfart och viktig infrastruktur utanför kusten. Länsstyrelsen har kommit en bra bit på vägen med att bygga motståndskraft och samordna länets aktörer trots att all ny lagstiftning och finansiering inte är på plats.

– Som län är vi förberedda men behöver öka tempot och visa mer handlingskraft. Det finns höga förväntningar på oss att planera, öva och genomföra åtgärder som stärker vår uthållighet. På att-göra-listan står bland annat fler trygghetspunkter och nödvattenplaner. Vi måste också säkra vår försörjning av livsmedel, värme, el och drivmedel. Här har vi alla ett stort ansvar att stärka beredskapen i våra yrkesroller och som privatpersoner, säger Peter Ryman.

Sedan krigsutbrottet i Ukraina har Länsstyrelsen Blekinge intensifierat arbetet med att återuppbygga det civila försvaret. Under 2024 ligger fokus främst på tre huvudområden; förbereda värdlandsstöd vid ett Natomedlemskap, bygga krigsorganisationer tillsammans med region, kommuner och företag och definiera vilka verksamheter som måste upprätthållas vid krig samt öva i hur civilbefolkningen ska skyddas genom utrymning och inkvartering.

Folk och Försvars rikskonferens pågår den 7–9 januari i Sälen och samlar landets företrädare och beslutsfattare för säkerhetspolitik, försvar och samhällets krisberedskap.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Ulrica Messing

Besöksadress

Skeppsbrokajen 4

Postadress

371 86 Karlskrona

Organisationsnummer

202100-2320

Följ oss