Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen Blekinge åtalsanmäler TT-Line

Margaretha Lewenhagen chefsjurist

Det omfattande oljeutsläppet efter fartygsolyckan i Pukaviksbukten kommer att orsaka stor skada på djur, natur och miljö i år framöver. Nu åtalsanmäler Länsstyrelsen Blekinge rederiet TT-Line AB för miljöbrott.

Grundstötningen av färjan Marco Polo resulterade i att 150 000 liter tjockolja läckte ut i havet där en del har nått land. Saneringen kommer att pågå i flera månader. All olja kommer troligtvis inte att plockas upp vilket kommer att påverka miljön under lång tid.

- Som länsstyrelse är det vår skyldighet att anmäla miljöbrott enligt Miljöbalken. Oljeutsläppet innebär stor skada för djur, natur och miljö i Blekinges känsliga naturreservat och sköra strandskyddsområden och vi vill därför att frågan prövas juridiskt, säger Margaretha Lewenhagen, chefsjurist på Länsstyrelsen Blekinge.

I det drabbade området finns naturreservat som Spraglehall och Stärnö-Boön tillsammans med den föreslagna nationalparken Hanö-Listershuvud.

Åtalsanmälan lämnades under torsdagen in till Polismyndigheten Region Syd. Det är polisen som avgör om en förundersökning bör inledas.

Rederiet TT-Line AB har under dagen informerats om beslutet.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Ulrica Messing

Besöksadress

Skeppsbrokajen 4

Postadress

371 86 Karlskrona

Organisationsnummer

202100-2320

Följ oss