Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen i möte med rederiet

I går kväll träffade landshövding Ulrica Messing representanter från rederiet TT-Line. Syftet med mötet var att lyfta länets frågor kring rederiets ansvar och agerande efter oljeutsläppet i Pukaviksbukten.

– Det har varit två tuffa veckor för miljön och för alla som har jobbat i det oljedrabbade området. I går kväll hade vi ett konstruktivt möte med TT-Lines ledning där vi fick möjlighet att lyfta våra synpunkter kring rederiets agerande. Jag betonade att de måste ta sitt långsiktiga ansvar för oljekatastrofen. Fartyget är bogserat till hamn men mycket arbete återstår i en känslig miljö med höga naturvärden, säger Ulrica Messing, Blekinges landshövding.

Två av länets fem kommuner har hittills drabbats av oljepåslag längs kusten efter fartygsolyckan.

– Nu måste vi alla vara uthålliga i saneringsarbetet och säkerställa att ekosystemet i Pukaviksbukten får bästa möjliga förutsättningar att återhämta sig. TT-Line har kontakter med kommuner och frivilligorganisationer i området och våra samtal om vägen framåt fortsätter nästa vecka, säger Ulrica Messing.

Stora mängder olja är fortfarande kvar i havet vilket ökar risken för att fler län och kommuner kan påverkas. Saneringsarbetet hanteras just nu av Sölvesborgs kommun, Karlshamns kommun, svenska myndigheter, organisationer och en rad frivilliga resurser och beräknas ta upp till ett år.

I mötet med rederiet deltog även försvarsdirektör Peter Ryman, stabschef Alexander von Buxhoeveden och chefsjurist Margaretha Lewenhagen från Länsstyrelsen Blekinge.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Ulrica Messing

Besöksadress

Skeppsbrokajen 4

Postadress

371 86 Karlskrona

Organisationsnummer

202100-2320

Följ oss