Risk för skogsbrand i Blekinge länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Oljan har nått land i Norjeboke

Foto: Eva Johansson/Länsstyrelsen Blekinge

Under förmiddagen har olja efter fartygsolyckan i Pukaviksbukten nått Norjeboke i Sölvesborgs kommun. Allmänheten uppmanas att undvika kontakt med olja i vattnet eller på land i området.

– Vi på länsstyrelsen kommer under dagen att utöka vistelseförbudet för att täcka in nya strandnära områden med oljepåslag. Beslutet gäller så länge det anses vara fara för liv och hälsa i området, alltså tills saneringen är färdig, säger Peter Ryman, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Blekinge.

Det grundstötta fartyget har flyttat sig i det hårda vädret och läcker återigen olja vilket ger stark lukt längs kusten och in över land. Lukten är inte farlig, men allmänheten uppmanas att undvika kontakt med olja i vattnet eller på land i området. Dessutom driver oljan och riskerar att nå Karlshamns kommun.

Intensiv samverkan och mobilisering pågår med nationella, regionala och lokala aktörer för att minska spridningen. Ytterligare förstärkningsresurser för saneringsarbete är begärda från MSB. Materiel beräknas nå Blekinge under morgonen.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Ulrica Messing

Besöksadress

Skeppsbrokajen 4

Postadress

371 86 Karlskrona

Organisationsnummer

202100-2320

Följ oss