Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ronneby flygplats räddas kvar

Landshövding Ulrica Messing

I dag meddelade infrastrukturminister Andreas Carlson att Ronneby flygplats fortsätter i statlig regi. Blekinge säkrar därmed sin flygplats och stärker Sveriges totalförsvar i ett osäkert omvärldsläge.

I vintras föreslog den statliga flygplatsutredningen att Ronneby flygplats skulle plockas bort från det nationella basutbudet. Något som möttes av stark kritik.

Blekinge har kraftsamlat där kommuner, region, näringsliv och politiker har lämnat in remissvar med argument om varför Ronneby är viktig för länet och Sverige. Landshövding Ulrica Messing har i möte bjudit in infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) för att diskutera frågan. I morse kom beskedet som alla har väntat på.

– Detta är en glädjens dag för Blekinge. Flygplatsen är länets livsnerv och en viktig pusselbit i Sveriges totalförsvar. Jag känner mig lättad över att ministern har lyssnat och att regeringen har tagit rätt beslut. Vårt intensiva lagarbete i länet har gett önskat resultat. Detta har vi gjort tillsammans och i dag ska vi fira med ministern på residenset, säger Ulrica Messing, Blekinges landshövding.

Ronneby är en av två flygplatser i landet som redan uppfyller Natos högt ställda krav på samhällsskydd och beredskap. Den är också en av tio ordinarie beredskapsflygplatser med hög tillgänglighet. Härifrån utgår även en nationell specialutbildad sjöräddningsgrupp inom räddningstjänsten (MIRG). När Sveriges Natoansökan går igenom blir Blekinge ett viktigt Natolän.

– Blekinge har störst militär närvaro i landet och är ett tungt exportlän. Vi växer så det knakar. Här behövs en statlig flygplats för att säkerställa kompetensförsörjningen och locka hit och behålla medarbetare till försvaret, försvarsindustrin och våra viktiga internationella företag, säger Ulrica Messing.

Beskedet gavs inför infrastrukturminister Andreas Carlson besök i Blekinge under måndagen.

Vid lunchmötet med ministern och firandet på residenset deltog:

 • Ulrica Messing, landshövding.
 • Peter Lilja, regiondirektör, Region Blekinge.
 • Fredrik Edwardson, marinbaschef, Marinbasen.
 • Anders Jönsson, flottiljchef, F17.
 • Arri Kallonen, flygstationschef, Ronneby Airport, Swedavia.
 • Emma Swahn Nilsson, kommunstyrelsens ordförande, Karlskrona kommun.
 • Roger Fredriksson, kommunstyrelsens ordförande, Ronneby kommun.
 • Lars Carlsson, vice president, NKT.
 • Helena Lönegård, VP site manager, SAAB Group.
 • Lasse Nilsson, ordförande, Företagarna i Karlshamn.
 • Helena Morgonsköld, länsråd, Länsstyrelsen Blekinge.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Ulrica Messing

Besöksadress

Skeppsbrokajen 4

Postadress

371 86 Karlskrona

Organisationsnummer

202100-2320

Följ oss