Aktuella varningsmeddelanden i Blekinge länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen om den höjda terrorhotnivån

Säkerhetspolisen har höjt terrorhotnivån från 3 till 4 på en femgradig skala. Det innebär att det finns hög risk för terrorattentat i Sverige och att vårt land ses som ett prioriterat mål. Vi på länsstyrelsen följer händelseutvecklingen noggrant och kallade under fredagen länets aktörer till en samverkanskonferens.

Säkerhetspolisen har betonat att det inte är en enskild händelse som gör att de höjer nivån utan en samlad bedömning. Hotet kommer bestå under en längre tid vilket gör att vi behöver vara uthålliga och planera långsiktigt.

Länsstyrelsen Blekinge samlade under fredagen kommuner, region, räddningstjänst, Polismyndigheten och Försvarsmakten till en samverkanskonferens. Under mötet delade Blekinges aktörer lägesbilder med varandra och vi kunde konstatera att vi är väl förberedda.

– Vi har haft förhöjd nivå 3 i snart 13 år och i Blekinge har vi under lång tid jobbat med att stärka vår förmåga att hantera pågående dödligt våld och masskadeutfall. Som Blekingebor ska vi fortsätta leva som vanligt och stå upp för vårt öppna och demokratiska samhälle och vara extra vaksamma, säger Blekinges försvarsdirektör Peter Ryman.

Länsstyrelsen och Polismyndigheten har en tät dialog kring hotbilden i Blekinge och samverkar med länets aktörer för att dela aktuella lägesbilder och stärka vår beredskap och förmåga. Polisen kommer också ha dialog med arrangörer vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i länet. Bedömning görs vid varje enskilt tillfälle utifrån lägesbild och eventuell hotbild.

Så bör du agera:

  • Håll dig uppdaterad och följ myndigheternas information.
  • Var källkritisk! Tro inte på och dela inte obekräftad information eller rykten.
  • Ser du något avvikande i din vardag är det viktigt att snabbt rapportera det till polisen. Det kan vara en avgörande pusselbit.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Ulrica Messing

Besöksadress

Skeppsbrokajen 4

Postadress

371 86 Karlskrona

Organisationsnummer

202100-2320

Följ oss