Risk för skogsbrand i Blekinge länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Misstänkt fågelinfluensa i Sölvesborg

Under tisdagen hittades ett femtiotal döda sjöfåglar runt Tredenborg i Sölvesborgs kommun. Fåglarna misstänks bära på fågelinfluensa och har därför skickats för analys till Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Vi följer utvecklingen noga och samarbetar med Sölvesborgs kommun och Jordbruksverket i väntan på provsvar. Som alltid är det viktigt att vara noga med hygienen och inte hantera döda fåglar eller djur i onödan. För dig som har fjäderfän är det också viktigt att se över dina smittskyddsrutiner, säger Malin Collin, länsveterinär på Länsstyrelsen Blekinge.

Under våren har fågelinfluensa orsakat hög dödlighet hos vilda fåglar i bland annat Kalmar och Stockholms län. Risken för smitta till människor bedöms som mycket låg.

Provresultat väntas komma under veckan.

Smittskyddsrekommendationer

  • Fjäderfäproducenter och hobbyhönsägare bör gå igenom sina smittskyddsrutiner för att förhindra introduktion av fågelinfluensavirus från vilda fåglar eller deras träck. Foder och vatten ska ges inomhus eller under tak. Vid tecken på sjuklighet eller ökad dödlighet är det viktigt att ta kontakt med veterinär.
  • Hundar och andra husdjur bör inte komma i kontakt med sjuka eller döda fåglar. Hundar bör också hållas i koppel i områden med omfattande sjuklighet och dödlighet hos vilda fåglar.
  • Folkhälsomyndigheten bedömer risken för smitta till människa som mycket låg, men som en generell regel bör man ändå undvika kontakt med sjuka eller döda fåglar och djur.
  • Du som ändå behöver hantera döda fåglar uppmanas att använda handskar och tvätta händerna efteråt.
  • Fortsätt rapportera in fynd av sjuka eller döda fåglar till Statens veterinärmedicinska anstalt Länk till annan webbplats.

Kontakt

Länsveterinär

E-post till lansveterinar.blekinge@lansstyrelsen.se
010-224 00 00 (växel)

Växeln är öppen mån-fre kl. 08.00-16.30

Dela sidan:

Landshövding

Ulrica Messing

Besöksadress

Skeppsbrokajen 4

Postadress

371 86 Karlskrona

Organisationsnummer

202100-2320

Följ oss