Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Blekingska smaker när Kungaparet bjuds på lunch

Blekingsk sillamacka. Foto: Andreas Blomlöf

I samband med H.M. Konungen 50-årsjubileum besöker Kungaparet Karlskrona den 20 april. Firandet avslutas med en lunch på residenset tillsammans med särskilt inbjudna gäster. På menyn står smaker från Blekinge.

– Det är mycket roligt att få bjuda Kungaparet på en välkomponerad och smakfull meny. Vi är stolta över att få visa upp en representant av det bästa Blekinge har att erbjuda i matväg, en aktör som både lyfter fram lokala råvaror och som ger oss möjligheter att förgylla det goda livet i vårt län. Till lunchen har jag bjudit in en bred representation av det officiella Blekinge. Jag ser fram emot en mycket god lunch och intressanta samtal, säger landshövding Ulrica Messing.

Gästerna serveras Blekinges landskapsmeny som består av friterad sill med gubbröra på ankarstock, kroppkaka med vildand, röda vinbär, honung och brynt smör, till dessert Kronans kaka med jordgubbar marinerade i flaggpunsch.

Landskapsrätten utsågs förra året i en tävling på residenset där Eriksberg Vilt & Natur tog hem segern.

– Tanken med menyn är att använda klassiska, traditionella ingredienser och ge dem en modern twist för att förmedla Blekinges smaker. Det är en ära att få laga maten till Kungaparet med gäster, säger Nils von Raison, kock på Eriksbergs Vilt & Natur.

Till det kungliga jubileumsfirandet i Karlskrona har en överraskning tagits fram i form av en blågul pralin för att hedra den svenska flaggan. Det är chokladmästaren Joachim Malmsten som har skapat pralinen utifrån dessertens smaker och den kommer att serveras vid kaffet. Den består av en finare mandelmassa i botten, jordgubbsmarmelad med Åbybär från Ramdala och vit choklad blandad med flaggpunsch på toppen.

– Det är väldigt roligt att bli tillfrågad och få möjligheten att göra en tolkning av landskapsrättens dessert. Blekingepralinen är ett hantverk från böna till choklad med lokala råvaror, säger Joachim Malmsten, chokladmästare från Karlskrona.

Blekingepralinen kommer att finnas i Joachim Malmstens sortiment. Framöver kommer den att vara ett återkommande inslag vid residensets bjudningar.

Menyn i sin helhet Pdf, 71.8 kB.

Gästlista Pdf, 144 kB.

Vid användning av bilderna på landskapsmåltiden, ange fotograf Andreas Blomlöf/Länsstyrelsen Blekinge.

Kontakt

Landshövding

Ulrica Messing

Besöksadress

Skeppsbrokajen 4

Postadress

371 86 Karlskrona

Organisationsnummer

202100-2320

Följ oss