Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nätverksträff med fokus på jämställdhet

Ulrica och Jämställdhetsnätverket 31 januari

I dag bjöd Länsstyrelsen Blekinge in till nätverksträff med fokus på jämställd kompetensförsörjning och ökad lönsamhet. Statistik visar att länet har högre andel deltidsarbetslösa kvinnor och att fler kvinnor tar ut föräldradagar jämfört med övriga landet.

- Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Det ska vi vara riktigt stolta över men vi kan inte luta oss tillbaka. I Blekinge har vi en mansdominerad historia som militär- och industrilän men också starka kvinnliga pionjärer som Augusta Tonning och Camilla Odhnoff som drivit på förändringen. Det arvet ska vi förvalta och utveckla, säger Ulrica Messing, Blekinges landshövding och som också har ett förflutet som jämställdhetsminister.

Jämställdhetsmyndighetens analys av Sverige visar att fler män fortfarande har ledande positioner i samhället och att fler kvinnor är representerade i låglöneyrken. Kvinnor tar dessutom mer föräldraledighet, jobbar mer deltid, är mer sjukskrivna och pluggar längre. Allra tuffast på arbetsmarknaden är det för utrikesfödda kvinnor oavsett utbildningsnivå. Blekinge har samma utmaningar men har dessutom högre andel deltidsarbetslösa kvinnor samtidigt som fler kvinnor tar ut föräldradagar jämfört med övriga landet.

- Vi är ett litet län men det är också vår styrka. Vi har en bra samverkan mellan regionala aktörer och därmed goda förutsättningar för att nå resultat. Vi jobbar på flera fronter i det regionala arbetet och dagens nätverksträff ska ge länets aktörer konkreta tips om hur de kan jobba med jämställd kompetensförsörjning i praktiken, säger Lisa Spjuth, jämställdhetssamordnare på Länsstyrelsen Blekinge.

Under nätverksträffen höll stiftelsen Make Equal en föreläsning om hur jämställdhet kan bidra till ökad lönsamhet. Tre regionala aktörer i form av RF-SISU Blekinge, Karlshamnsbostäder och Blekinge tekniska högskola (BTH) delade också med sig av sitt jämställdhetsarbete.

Deltagare på nätverksträffen var representanter från länets fem kommuner, Region Blekinge, Försvarsmakten, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Polisen, Karlshamnsbostäder, Olofströmshus, Techtank, Roxtex, Södra Cell, Volvo Cars, Netport, BTH och RF-SISU Blekinge.

Nätverksträffen anordnades av Länsstyrelsen Blekinge i samarbete med Region Blekinge och Techtank.

Läs mer: Jämställdhet | Länsstyrelsen Blekinge (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats. och Make Equal - Vi gör vad vi heter Länk till annan webbplats..

Kontakt

Landshövding

Ulrica Messing

Besöksadress

Skeppsbrokajen 4

Postadress

371 86 Karlskrona

Organisationsnummer

202100-2320

Följ oss