Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Blekinge klarade elkritisk vecka

Försvarsdirektör Peter Ryman

Blekinge klarade vinterns första elkritiska vecka. Statistik visar att förbrukningen i länet minskade med 14 procent jämfört med en likvärdig vecka i december 2021. Länsstyrelsen vill tacka alla som på olika sätt har bidragit till att undvika en frånkoppling.

– Jag vill rikta ett varmt tack till alla i Blekinge i kallare hem. Genom att anpassa vår elkonsumtion har vi med gemensamma krafter jämnat ut elförbrukningen över dygnet och undvikit elavbrott den gångna veckan. Veckans prognos visar ökad vind och varmare temperaturer. Samtidigt har reaktor 3 vid kärnkraftverket i Oskarshamn tagits i drift under helgen. Det gör att vi kan blåsa faran över för denna gång, säger Peter Ryman, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Blekinge.

Enligt statistik från Energiföretagen Sverige, Region Syd minskade länets elförbrukning med 14 procent. Siffran bygger på en jämförelse vid höglasttimmar den gångna veckan jämfört med en liknande temperaturmässig vecka i december 2021*. Blekinge kunde på grund av lägre förbrukning undvika en frånkoppling, det vill säga ett kontrollerat strömavbrott.

– Vi har inte verifierad öppen statistik om specifikt Blekinge men om vi tittar på Sydsverige som helhet så kan vi konstatera att blekingarna verkligen hörsammade vår uppmaning. Besparingen var bättre än resten av landet och ledde till lägre priser och ett bättre läge för kraftsystemet. Vintern är långt ifrån över men nu vet vi att Blekinge kan kraftsamla om så krävs och att relativt små åtgärder kan ge effekt, säger Peter Ryman.

Läs mer om hur elbristen kan påverka dig på vår webbplats. Där hittar du även hittar en kort film med frågor och svar:

Stöd i energibesparing | Länsstyrelsen Blekinge (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.


*
Den 6 december 2021 nådde Blekinge högst förbrukning klockan 10-11 med 4 570 Megawattimme. Genomsnittstemperaturen var då -5,0 grader. Den 13 december 2022 uppmättes -5,6 grader och en högsta förbrukning på 3 946 Megawattimme klockan 9-10, det vill säga 14 procents lägre förbrukning jämfört med 2021. I fredags den 16 december 2022 kröp temperaturen ner till -10,4 grader men högsta förbrukning höll sig på 4 305 Megawattimme.

Sammanställt av Energiföretagen Sverige, Region Syd, källa: Nordpool och SMHI.


Om el

På årsbasis producerar Sverige mer el än landet förbrukar – men el är en färskvara som inte går att lagra. Den används i samma sekund som den produceras. Under kalla vinterdagar när södra Sverige förbrukar som mest räcker den inhemska produktionen inte till. Då importeras el från grannländer. Under förra veckan har flera svenska kärnkraftverk haft begränsad kapacitet på grund av driftunderhåll. I kombination med kallt väder och hög förbrukning blev veckan extra kritisk. I vanliga fall är elimport inte något problem, men i år är energisituationen i våra grannländer väldigt ansträngd på grund av omvärldsläget. När vårt behov sammanfaller med de timmar våra grannländer inte kan exportera riskerar det därför att uppstå en brist.

Kontakt

Landshövding

Ulrica Messing

Besöksadress

Skeppsbrokajen 4

Postadress

371 86 Karlskrona

Organisationsnummer

202100-2320

Följ oss