Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Stenåldershemligheter avslöjas i Torhamn
%20Resized_IMG_77981.jpeg)
Krukskärva - keramikstilen är karaktäristik med dekor i form av små gropar och sicksackmönster på krukornas övre del. Foto: Länsstyrelsen Blekinge och Blekinge läns museum
Pysslingebacken norr om Torhamn i östra Blekinge ruvar på gamla hemligheter. Fornminnesfynd visar att platsen var boplats för stenåldersmänniskor med säljakt som huvudsaklig näring. Nu ska bosättningen tidsbestämmas med hjälp av kol-14metoden.
Pysslingebacken har fått sitt namn efter de pysslingar som enligt sägnen levde under backen. Här har människor i hundratals år hittat krukskärvor som de trodde var pysslingebröd.
- Skärvorna är avfall från en gammal stenåldersbosättning som låg här för cirka 4 500 år sedan. Troligen rör det sig om en eller ett par familjer som har återvänt till platsen flera gånger och som ingick i ett nätverk av säljägare som fanns utspridda över Östersjön och Kattegatt. Nu vill vi hitta fler bevis och sätta boplatsen i kronologisk ordning i förhållande till liknande unika boplatser i södra Sverige, säger Magnus Petersson, arkeolog på Länsstyrelsen Blekinge.
När fynden av keramik, flintaredaskap och benrester har analyserats får vi veta mer om de människor som bodde vid Pysslingebacken och deras livsvillkor. Kolprover kommer också ge information om exakt när i tiden de vistades där.
- En krukskärva kanske inte ser så mycket ut för världen, men den kan berätta en hel del om människorna och hur deras vardag såg ut. Har vi tur finns det fastbrända matrester på skärvan och vi kan få svar på vilken mat de åt. Till exempel vet vi redan att de var laktosintoleranta via tidigare DNA-studier, säger Magnus Petersson.
%20Blm_Db%202022%200211_lig.jpg)
Arkeologisk utgrävning vid Pysslingebacken. Foto: Länsstyrelsen Blekinge och Blekinge läns museum
Det var i slutet av september som Länsstyrelsen Blekinges arkeologer var ute och grävde på Pysslingebacken norr om Torhamn tillsammans med Blekinge museum och frivilliga från Blekinge fornminnesförening. Proverna är skickade till ett laboratorium i Lund och resultatet väntas inom en månad.
Mer information om Pysslingebacken hittar du i podden:
Arkeologi och historia i Blekinge Länk till annan webbplats.