Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stå upp för demokratin

Ulrica Messing, Blekinges landshövding

Det är tre månader kvar till valet. Samtidigt som vi går in i de ljusa sommarmånaderna har vi lämnat en mörk vår där kriget i Ukraina har påmint oss om hur skör och viktig demokratin är.

Trots att det ukrainska folket valt sina företrädare i allmänna val har de blivit attackerade av en annan stat. Det är sorgligt att det finns personer som blir provocerade av idén att vuxna kvinnor och män ska få rösta och tycka till om hur deras land ska styras och utvecklas. Samtidigt ger det mig hopp att så många står upp för rätten till frihet i Europa.

Den allmänna rösträtten i Sverige fyller 101 år när vi går till val i höst. Vi är ett av världens mest öppna och toleranta länder där vi tillsammans har byggt upp demokratin genom ett starkt samhällsengagemang; i folkrörelser, studieförbund och idrottsrörelser, i kooperationen och nykterhetsrörelsen och genom fackligt och politiskt arbete. I dag vet vi att det inte finns något bättre än en fungerande demokrati. Och den ska vi vara rädda om.

Jag tänker extra mycket på det nu i valtider. På att vi aldrig får ta vår demokrati för given. Vårt demokratiska samhälle ger oss rättigheter men också skyldigheter. Därför är det viktigt att vi hela tiden värnar och utvecklar vår demokrati. Och att vi står upp för och försvarar dess värden – där har vi alla ett viktigt gemensamt ansvar.

Under valet är vår roll på länsstyrelsen tydlig, vi ska kontrollräkna och fastställa det slutgiltiga valresultatet i Blekinge och just nu utbildar vi rösträknare. Det är kvinnor och män som engagerar sig för att valet ska vara både öppet och fritt från fusk och korruption. Det är ett sätt att ta ansvar. Ett annat sätt är att engagera sig i att lösa samhällets utmaningar och brister. Genom det demokratiska arbetet hjälps vi åt att förändra och förbättra.

Vi har byggt upp demokratin tillsammans och vi måste försvara den tillsammans. Det hoppas jag att vi också gör i årets val!

Ulrica Messing
Blekinges landshövding

Kontakt