Risk för skogsbrand i Blekinge länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Unga påverkas när bostadsbyggandet avtar

Foto: Mostphotos

För första gången på fem år minskar nu antalet färdigställda bostäder i Blekinge. Det innebär en fortsatt tuff situation på bostadsmarknaden, något som slår särskilt hårt mot vissa grupper.

I årets bostadsmarknadsanalys uppger två kommuner i länet att de har balans på bostadsmarknaden, en ökning med en kommun jämfört med förra årets rapport. Samtidigt rapporterar alla kommuner att de fortfarande har ett underskott på bostäder i sina centralorter.

– Vi har en brist på bostäder i Blekinge sedan många år tillbaka som vi ännu inte fått bukt på, trots ökat byggande och minskad befolkning. Därför är det oroande att bostadsbyggandet minskar igen, säger Lena Ekroth, funktionschef på Länsstyrelsen Blekinge.

Studenter, ungdomar och personer med funktionsnedsättning har fortsatt svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, bland annat eftersom bostäderna är för dyra och för få. De närmaste åren kan vi också förvänta oss ett stort behov av småhus i kommunerna.

– 90-talisterna är länets största åldersgrupp. När de nu bildar familj och söker småhus blir det påtagligt i efterfrågan på bostadsmarknaden. Även pandemin har haft viss påverkan på att fler småhus efterfrågas, säger Lena Ekroth.

Ta del av årets bostadsmarknadsanalys Länk till annan webbplats.

Kontakt