Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nationaldag med kunglig glans

I måndags tog vi på Länsstyrelsen Blekinge och Olofströms kommun emot Kungaparet. Och vilket härligt nationaldagsfirande det blev!

Olofström och Blekinge visade sig från sin vackraste sida. Jag är både stolt och glad över det mottagande som Kungaparet och vi fick. Att samlas och fira Sverige tillsammans känns väldigt fint.

I Sverige står vi upp för demokrati, rättvisa, yttrandefrihet och allas lika värde. Vi är ett land där vi visar varandra omtanke och där alla har en unik tillgång till vår fantastiska natur. Det är värdefulla förmåner som är värda att fira och högtidlighålla.

Under dagen hade vi förmånen att få besöka Volvo Cars som berättade om sin historia och sina framtidsplaner. I Holje Park fick vi uppleva festligheter med musik, underhållning, tal och fanutlämning ur Kungens hand. Vi avslutade med att sjunga nationalsången tillsammans.

En härlig dag i vårt vackra Blekinge!

Landshövding Ulrica Messing

Foton: Andreas Blomlöf/Länsstyrelsen Blekinge

6 juni 2022

Landshövding Ulrica Messings tal, nationaldagen 2022

(Det talade ordet gäller.)


Nu går solen knappast ner,
bländar bara av sitt sken.
Skymningsbård blir gryningstimme
varken tidig eller sen.

Insjön håller kvällens ljus
glidande på vattenspegeln
eller vacklande på vågor
som långt innan de ha mörknat
spegla morgonsolens lågor.

Juninatt blir aldrig av,
liknar mest en daggig dag.
Slöjlikt lyfter sig dess skymning
och bärs bort på ljusa hav.

Harry Martinsons dikt Juninatten röstades fram som Sveriges vackraste sommardikt när Dagens Nyheter utlyste en omröstning för två år sedan.

Få har skildrat den svenska sommaren så innerligt som författaren, poeten, nobelpristagare, akademiledamoten Harry Martinson, född i Jämshög här i Olofström.

Stillheten vid en sjö. Vemodet. Fångar den svenska sommarens väsen. Ljuset i juninatten som övervinner mörkret. Ljuset som dröjer sig kvar. Längtan efter ljumna sommarnätter som aldrig ska ta slut.

”Martinson lyckas mana fram juninätternas mycket speciella känsla av svävande lätthet, det är varken mörkt eller ljust, naturens konturer är lite disiga. Alla vi nordbor känner exakt igen stämningen – han sätter ord på den. Därför dikten är så läst och älskad” skrev Dagens Nyheter då de presenterade dikten som vinnare.

För oss speglar den vårt vackra Blekinge.

Vi har naturen runt knuten. Nära till skogen och sjöarna. Till det vilda och till den biologiska mångfalden. Blommor i dikeskanten, insekterna som kryper och surrar, fåglarna som flyger ovan oss.

Sverige och Blekinge är vackert och storslaget nu i juni. Naturupplevelser, stora som små, kan få en att känna sig liten på jorden eller som en del i ett större sammanhang. Kanske upplever vi det extra strakt nu, vi har levt med en pandemi i två och ett halvt år och vi har ett krig i vårt närområde.

Var och en av oss är alla viktiga personer för att varje dag både försvara och stärka vår demokrati. Vi har påmints om hur skör demokratin är denna vår då vi följt kriget i Ukraina. Och det är oerhört sorgligt, men också så tydligt, att det fortfarande år 2022 finns personer som tycker det är provocerande att vuxna kvinnor och män ska få rösta och tycka till om hur vi vill att våra länder ska styras och utvecklas.

Den allmänna rösträtten firade 100 år i Sverige förra året och när vi går till val i september är det 101 år. Vårt demokratiska arbete har format vårt land till ett av världens mest öppna och toleranta länder.

Och vi har gjort det arbetet tillsammans, i folkrörelser och studieförbund, i kooperationen och nykterhetsrörelsen och i fackligt och politiska arbete.

Vi har stått upp tillsammans.

Kära vänner, vi bor i ett av världens bästa länder. Det finns saker att utveckla, det finns det som kan göras annorlunda eller bättre, och vi kan hjälpas åt att förändra det som vi är missnöjda med genom det demokratiska arbetet.

Det är otacksamt ibland, det är slitsamt och tålamodskrävande, men det finns inget bättre än en fungerande demokrati.

Jag är stolt över allt det som vi tillsammans står för och som gör Sverige till en bra plats att leva, bo, arbeta och utvecklas i.

Ett land där vi själva väljer vem vi vill leva våra liv med och hur vi vill förverkliga våra drömmar.

Och jag är mycket stolt över att få fira Sveriges nationaldag här idag tillsammans med Kungen, Drottningen och alla ni andra!

Tack Olofström, trevlig nationaldag till er alla och varmt grattis till de 50 åren!

Kontakt