Risk för skogsbrand i Blekinge länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ute i naturen? Håll hunden under uppsikt!

Som hundägare har du strikt ansvar för din hund och i ansvaret ingår att känna till vilka lagar och regler som gäller. För att skydda vilda däggdjur, fåglar och betesdjur är kraven på dig som hundägare stora.

– Det är alltid viktigt att visa hänsyn till varandra, men just den här tiden på året måste vi låta häckande fåglar vara i fred och undvika att störa betesdjuren som håller det fint i våra naturreservat, säger Erkki Palmu, naturförvaltare på Länsstyrelsen Blekinge.

Mellan den 1 mars och 20 augusti måste du enligt lag hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Lagens syfte är att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar.

Det är viktigt att du håller dig uppdaterad på vilka lokala föreskrifter som kan gälla där du vill rasta din hund, exempelvis i naturreservat.

Du behöver ha full kontroll hela året

Även annan tid på året måste du hålla hunden under sådan tillsyn att den hindras från att förfölja vilda djur. Det innebär att hunden får vara lös inom synhåll, förutsatt att du kan stoppa den eller kalla in den om den stöter på ett vilt djur. Om du inte kan det, ska hunden gå i koppel eller i lina. I många av våra naturreservat ska du hålla hunden kopplad året om.

Några undantag

Det finns undantag från koppeltvånget, till exempel i samband med jakt. Du får ha hundar lösa

  • vid tillåten jakt eller jaktträning under särskilda tider som anges i paragraf 16 i jaktförordningen
  • för spårning eller apportering av skadat eller fällt vilt om hunden står under förarens kontroll
  • för att valla tamdjur.

Länsstyrelsen har möjlighet att ge fler undantag.

Tänk på

Var uppmärksam

Många vandringsleder i naturreservaten går rakt genom betesmarker. Lösa hundar kan störa eller skada betesdjuren. Håll därför alltid uppsikt över din hund.

Använd kort koppel

I många av våra naturreservat häckar fåglarna direkt på marken. Då är det bra att använda ett kort koppel, så att din hund inte hinner uppmärksamma djur innan dig.

Ta reda på vad som gäller

På vår webbplats och på skyltar i naturreservaten hittar du föreskrifter där det står vad som gäller i området du ska besöka.

Kontakt