Aktuella varningsmeddelanden i Blekinge länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Minskad risk för fågelinfluensa – restriktioner hävs i Blekinge

Hönor inomhus i närbild.

Smittspridningen av fågelinfluensa bedöms ha avtagit. Jordbruksverket häver därför restriktionerna för alla fjäderfän och fåglar som hålls för privat eller kommersiellt bruk.

Jordbruksverket fattade i dag beslut om att upphäva högriskområdet för fågelinfluensa. Det innebär att fjäderfä och andra fåglar i fångenskap nu får gå utomhus. Det blir också åter tillåtet att anordna utställningar, tävlingar och liknande arrangemang så som marknader i hela landet.

– Beskedet är efterlängtat och vi tycker att det är skönt att höns och andra fjäderfän får vistas utomhus igen. Eftersom viruset finns kvar bland vilda fåglar är det samtidigt viktigt att man fortsätter vara noggrann med rutiner för hygien och smittskydd, säger länsveterinär Malin Collin.

De som har fjäderfän i områden med många vattenlevande vilda fåglar eller flyttfågelsträck löper större risk att få in smitta i sina besättningar och behöver vara särskilt uppmärksamma. Om situationen förändras kan det bli aktuellt för Jordbruksverket att införa restriktioner igen.

Läs mer om hur du kan minska risken för smitta på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt