Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Läget i länet vecka 13

Varje vecka publicerar vi en uppdatering som redovisar hur det säkerhetspolitiska läget påverkar Blekinge just nu.

– Det är glädjande att se allt engagemang som finns bland myndigheter, företag och frivilligorganisationer. Inte minst vid färjeläget på Verkö där flera aktörer kraftsamlat för att möta människor på flykt och vägleda dem vidare i det svenska samhället, säger Malin Lind Mattsson, försvarsdirektör, Länsstyrelsen Blekinge.

Länsstyrelsen håller i samordningsmöten på Verkö

På tisdagar från och med den 29 mars ordnar Länsstyrelsen Blekinge möten vid färjeterminalen tillsammans med representanter från bland annat gränspolisen, Migrationsverket, Tullverket, Jordbruksverket, Stena Line, Röda Korset, Svenska kyrkan och Karlskrona kommun.

Informationsblad delas ut vid färjeläget i Gdynia

Länsstyrelsen har sammanställt och översatt myndighetsinformation från Migrationsverket, Jordbruksverket och Region Blekinge i tryckta informationsblad. Informationsbladen finns på engelska, ryska och ukrainska och delas ut till flyktingar ombord på färjan.

Allmänheten får lära sig mer om hemberedskap och civilt försvar

Lördagar klockan 11-14 under veckorna 13-16 håller Lottakåren och Civilförsvarsförbundet till på Stortorget i Karlshamn för att informera om hemberedskap, civilt försvar och vikten av att engagera sig som samhällsmedborgare.

Nästa veckas lägesbild publiceras den 5 april.

Om uppdraget

Länsstyrelserna har fått i uppdrag att redovisa regionala lägesbilder till Regeringskansliet över effekterna av den säkerhetspolitiska utvecklingen i Sveriges närområde. Det handlar bland annat om migrationsrelaterade frågor, cybersäkerhet, desinformation, påverkan på samhällsekonomin, samhällets funktionalitet och andra konsekvenser i respektive län.

Länsstyrelsen Blekinge sammanställer uppgifter från olika aktörer i länet, däribland kommunerna och regionen, för att ge en samlad bild av läget för veckan som gått.

Ta del av tidigare lägesbilder och läs mer om vad länsstyrelsen gör på vår sida om det säkerhetspolitiska läget

Kontakt

Malin Lind Mattsson

Försvarsdirektör
Telefon: 010-224 02 26