Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Här är årets SKAPA-vinnare!

Företagen Seropnics och ReGlove är länets SKAPA-pristagare i Blekinge. Här tillsammans med prisutdelare Helene Morgonsköld, vikarierande landshövding och Joakim Sandell från Almi Blekinge.

Återvinning av engångshandskar och andra engångsprodukter i plast och ett innovativt sätt att odla grönsaker i bostaden. I dag uppmärksammades Blekinges två bästa innovationer när vikarierande landshövding Helena Morgonsköld tillsammans med Joakim Sandell från Almi Blekinge delade ut SKAPA-priser på residenset.

SKAPA-priset, som delas ut till minne av Alfred Nobel, är Sveriges största innovationspris och har delats ut årligen i över 30 år. Syftet med priset är att uppmärksamma och ge ekonomiskt stöd åt idérika personer så att de kan fortsätta att utveckla sina uppfinningar.

Vinnarna kommer att representera Blekinge i den nationella SKAPA-tävlingen som går av stapeln i Stockholm den 11 november.

Stort grattis och lycka till i finalen!

ReGlove - Vinnare av SKAPA-priset i Blekinge 2021

Tilldelas: Adam Backman, Johan Olsson Stjernberg, axel Sjöberg och Marcus Skoog och företaget ReGlove.

Motivering: Med ett stort hållbarhetsfokus och en produkt som ligger i tiden med sin återvinningstanke har ReGlove lyckats få fram en produkt som kan återvinna engångshandskar och andra ”engångsprodukter” i plast. I dag används hisnande 65 miljarder gummihandskar runt om i världen per månad. Den innovativa produkten skapar även nya engångshandskar på plats hos användaren. ReGlove skapar därmed globala förutsättningar för en mer hållbar värld kopplat till flera av FN-s hållbarhetsmål såsom Hållbar industri, innovation och infrastruktur, Hållbara städer och samhällen, Hållbar konsumtion och produktion samt Bekämpa klimatförändringarna.

Seropnics - Vinnare av SKAPA-talang i Blekinge 2021

Tilldelas: Anton Sterner, Marika Blad och Carl Sixtensson namn och företaget Seropnics.

Motivering: SeroOne erbjuder ett innovativt sätt att kunna odla egna grönsaker hemma i bostaden. En vara kombinerad med en tjänst utgör ett komplett system som inte behöver vattnas mer än var tredje vecka. Produkten minskar vattenåtgången, den minskar även användandet av bekämpningsmedel och växtnäring samt erbjuder färska grönsaker i hemmet. SeroOne främjar därmed även flera av FN-s hållbarhetsmål såsom hållbar konsumtion och produktion, hav och marina resurser med flera.

Kontakt