Aktuella varningsmeddelanden i Blekinge länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Visa hänsyn till naturen och varandra i Almö naturreservat

Almö naturreservat

Blekinges naturreservat är populära och vissa lockar fler besökare än andra. Nu vädjar länsstyrelsen till besökare i Almö naturreservat om att vara mer aktsamma om naturen och följa de föreskrifter som gäller.

Almö naturreservat i Ronneby kommun är ett omtyckt utflyktsmål för bad, picknick eller promenader längs vandringslederna. I reservatets norra del finns vackra ekhagar och lummiga lövskogar. I söder domineras landskapet av hedar, hällmarker och strandängar.

I pandemins spår har naturen blivit extra viktig för allt fler och även i år semestrar många hemma. Med det ökar antalet besökare och trycket på naturen.

I Tjuraviken på Almö finns även en populär ställplats för husbilar och husvagnar där parkering är tillåten i två dygn. Trots detta väljer många att parkera längre än så i Tjuraviken, på mindre parkeringsplatser och på andra ställen i reservatet vilket begränsar tillgängligheten för andra besökare och kan påverka naturvärden. 

- Jag tycker det är positivt att många vill besöka våra naturreservat och njuta av den fantastiska miljön, men det ställer också krav på besökare att visa hänsyn till varandra och följa de föreskrifter som finns. Och framför allt att vara aktsamma om naturen. Det är till exempel inte tillåtet att köra husbil på en tillgänglighetsanpassad vandringsled, säger Katrine Svensson, naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen Blekinge.

För att skydda höga naturvärden som har extra stor betydelse för växter och djur finns lagar och särskilda regler kring vad som är tillåtet i naturreservat.

- Vi har satt upp skyltar och informationstavlor som upplyser om vad som gäller. På vår webb finns även föreskrifter för respektive naturreservat. I nuläget ser vi tyvärr ingen annan utväg än att anlita bevakningsföretag som har möjlighet att bötfälla de som parkerar längre än två dygn eller står uppställda på fel plats. Men i första hand vill vi vädja till husbils- och husvagnsägare att respektera de regler som finns, säger Katrine Svensson.

Läs mer om Almö naturreservat och de föreskrifter som gäller där.

Blekinge har 116 naturreservat - upptäck nya favoriter.

Kontakt