Risk för skogsbrand i Blekinge länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fler bostäder byggs men fortsatt tuff bostadsmarknad i länet

Flygbild över koloniområde på ö omgivet av hav och skärgård.

Trots att bostadsbyggandet i Blekinge ökade förra året samtidigt som befolkningsmängden minskade råder det fortsatt brist på bostäder i länet. Ett underskott som slår hårt mot vissa grupper i samhället. Det visar årets bostadsmarknadsanalys.

Under 2020 färdigställdes 646 bostäder i Blekinge, en ökning med 200 bostäder jämfört med året innan.

– Det är självklart glädjande att bostadsbyggandet har fortsatt att öka, inte minst då över hälften av de bostäder som färdigställdes förra året var hyresrätter. Kommunerna har pekat på ett stort behov av hyresrätter i de senaste årens bostadsmarknadsenkäter, säger Anna Martinsson, samhällsplanerare på Länsstyrelsen Blekinge.

Även om fler bostäder byggs jämfört med tidigare år uppger alla kommuner i länet att de har ett underskott på bostäder i centralorterna. Många av de bostäder som byggs är dessutom för dyra för en stor del av befolkningen.

– Utvecklingen är oroande eftersom svårigheter att hitta en lämplig bostad påverkar människors livskvalitet och barn och ungas uppväxt. Därför är det viktigt att länets kommuner arbetar tillsammans för att alla ska ha tillgång till en lämplig bostad, säger Anna Martinsson.

Ta del av årets bostadsmarknadsanalys Länk till annan webbplats.

Kontakt