Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Blekinge ska bli vattensmartare

Kampanjlogotyp.

Blekinge står inför stora framtida utmaningar när det gäller dricksvattenförsörjningen. Det visar inte minst de senaste årens torka. Därför lanserar nu Länsstyrelsen Blekinge tillsammans med länets kommuner kampanjen Vattensmart som ska uppmuntra invånarna att hushålla med de livsviktiga dropparna.

Blekinges geografiska läge gör att länet har större risk att drabbas av vattenbrist och torka än många andra delar av landet. Trots intensiva regnperioder har dricksvattenmagasinen i Blekinge ännu inte hämtat sig efter den torra och heta sommaren 2018. Grundvattennivåerna är fortsatt låga och nyligen gick Karlskrona kommun ut med bevattningsförbud i vissa områden.

Hittills har obegränsad tillgång till rent vatten ur kranen setts som en självklarhet. Men det är inte något vi alltid kan räkna med. Nu går Länsstyrelsen Blekinge, tillsammans med länets kommuner, ut med kampanjen Vattensmart som ska ge enkla och smarta tips på hur vi kan spara på vårt viktigaste livsmedel.

– Det handlar om att nå ut brett i länet för att sprida kunskap och förändra ett beteende. Vi måste inse hur värdefullt vårt dricksvatten är. Att vara vattensmart varje dag och året om är viktigt för en hållbar dricksvattenförsörjning nu och även i framtiden. Tillsammans kan vi verkligen göra skillnad, säger Susanna Svensson, vattenskyddshandläggare på Länsstyrelsen Blekinge.

Kampanjen syns sedan tidigare i Kalmar och Kronobergs län som båda står inför liknande utmaningar som Blekinge. Det innebär att både boende och turister som rör sig i de sydöstra delarna av Sverige får med sig samma budskap. Framförallt kommer kampanjen spridas i sociala medier och annonser i tidningar. Uppmaningen till sparsamhet riktar sig till både de med kommunalt vatten eller egen brunn.

Fem vattensmarta tips som gör skillnad!

  • Vattna smart. Vattna inte mitt på dagen när det är som varmast, då dunstar vattnet bort.
  • Stäng av vattenkranen när du borstar tänderna.
  • Korta ner dina duschar. I genomsnitt sparar du 60 liter genom att minska duschtiden med fem minuter.
  • Diska inte under rinnande vatten – du gör av med 120 liter på tio minuter.
  • Använd en modern biltvätt.

Kampanjen Vattensmart och fler tips hittar du på vår webbplats.

Kontakt