Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förbjudet med hela skolklasser i partybussar och båtar

Studentmössor i luften.

Hyrt en buss eller båt inför studenten? De klassiska studentflaken är inte tillåtna i år och trycket på att i stället hyra andra fordon är rekordstort. Samtidigt är det inte tillåtet att fira i en större grupp. De så kallade partybussarna och båtarna faller nämligen inom ramen för den tillfälliga covid-19-lagen.

På grund av den omfattande smittspridningen i landet har Transportstyrelsen i år beslutat att förlänga förbudet mot studentflak och studentkortege. Trycket på att i stället hyra en buss eller båt inför studenten är därför rekordstort och många uthyrare vittnar om att bussar och båtar är uppbokade.

Transportstyrelsens förbud mot studentflak omfattar inte partybussar eller båtar, och bland uthyrare och blivande studenter finns det en utbredd missuppfattning om att elever från samma klass kan vistas tillsammans ombord, utan restriktioner.

– Vi förstår den längtan som många känner efter att fira sin student tillsammans med klasskamraterna, men under en pågående pandemi är det ur ett smittskyddsperspektiv klart olämpligt att umgås på det här sättet i en buss eller båt. Vi kommer att bedriva tillsyn och bussarna eller båtarna riskerar att stoppas om lagen inte följs, säger Emma Käll, operativ samordnare för tillsynen av den tillfälliga covid-19-lagen, Länsstyrelsen Blekinge.

Fordonet får inte ta fler än åtta personer

Att köra en hel skolklass med fler än åtta personer i en partybuss, om syftet är att likna med en privat sammankomst, är inte förenligt med gällande lagstiftning. Även om studenterna tar sig från punkt A till punkt B bedömer länsstyrelserna att huvudsyftet inte är transporten utan att umgås och delta i en privat sammankomst. Då spelar det ingen roll om verksamhetsutövaren kallar bussen för en partybuss, turistbuss eller något annat. Det är syftet med uthyrningen av ett utrymme, i detta fall en buss, som avgör om verksamheten omfattas av covid-19-lagen.

– Det är inte tillåtet och det är verksamhetsutövarna som har ansvaret. Vi kommer höra av oss till dem och se till att de är medvetna om reglerna och följer dem, säger Emma Käll.

Begränsningen om max åtta personer enligt den tillfälliga covid-19-lagen gäller även för båtar om de hyrs ut till en privat sammankomst, men inte omfattas av lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder för serveringsställen.

För dig som har köpt olika tjänster för studentflak, partybussar eller båtar och vill få pengarna tillbaka finns information om hur du kan gå till väga.

Läs om dina rättigheter vid köp och reklamationer av olika tjänster på hallåkonsument.se Länk till annan webbplats.

Ta del av mer information på Konsumentverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt