Aktuella varningsmeddelanden i Blekinge länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Blekinge blir fokuslän för mathantverk 

Blekinge blir fokuslän för mathantverk

Foto: Stephane Lombard

Eldrimner - nationellt resurscentrum för mathantverk kommer att arbeta extra med mathantverk och mathantverkare i Blekinge under 2021. Målet är att inspirera fler till att utbilda sig och i förlängningen starta mathantverksföretag.

Blekinge är ett rikt mat- och jordbrukslän och intresset för mathantverk växer. När nu Eldrimner, nationellt resurscentrum för mathantverk, utser Blekinge till fokuslän under 2021 lyfts mathantverket ytterligare.

– Eldrimners arbete med att stärka och synliggöra mathantverket i Blekinge går hand i hand med målen och ambitionerna som finns i vår regionala livsmedelsstrategi, säger Sanna Lindberg, Länsstyrelsen Blekinge.

Eldrimners nationella verksamhet bedrivs inom fem branscher; gårdsmejeri, gårdsslakteri och charkuteri, fiskförädling, bageri samt bär-, frukt och grönsaksförädling. Företagare erbjuds hjälp genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte. I samarbete med organisationer och myndigheter i länet hoppas Eldrimner kunna uppmuntra fler att ta steget att bli mathantverkare.

– Det finns god potential att växla upp i Blekinge och vi på Eldrimner tror att det här samarbetet kan leda till fler och mer utbildade mathantverkare i hela Blekinge, säger Anna Berglund, samordnare för fokuslän på Eldrimner.

Om Eldrimner
Eldrimner har via Länsstyrelsen i Jämtland regeringsuppdraget att driva ett nationellt resurscentrum för mathantverk. Verksamheten förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i Sverige och Norden – i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Namnet Eldrimner är lånat av den nordiska mytologin där Eldrimner var grytan som ständigt kokade i Valhall.

Eldrimners webbplats. Länk till annan webbplats.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

Kontakt
Sanna Lindberg, Länsstyrelsen Blekinge
Telefon: 010-224 01 18
E-post: sanna.lindberg@lansstyrelsen.se

Anna Berglund, samordnare för fokuslän på Eldrimner
Telefon: 010-225 33 07
E-post: anna@eldrimner.com

Kontakt