Aktuella varningsmeddelanden i Blekinge länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Blekinge gör sig redo för Friluftslivets år


Boafall med utsikt över sjön Halen längs Blekingeleden.

Boafall med utsikt över sjön Halen längs Blekingeleden.

Intresset för naturupplevelser och friluftsliv är större än någonsin. Men alla inte är vana besökare och det vill projektet Friluftslivets år 2021 ändra på. Nu arrangeras två inspirationsdagar som ska lyfta ett aktivt friluftsliv i Blekinge och fylla nästa år med spännande aktiviteter.

Daniel Ottosson är friluftssamordnare på Länsstyrelsen Blekinge och tillsammans med Niklas Kämpargård, utvecklare på Region Blekinge, arrangeras nu två digitala uppstartsmöten i projektets regi. En av föreläsarna som ska inspirera är Jerry Engström, tidigare global marknadschef för Fjällräven och grundare av friluftsbyn.se.

Inspirationskvällen den 25 november vänder sig till allmänheten, föreningar, företag och organisationer medan den 26 november har en strategisk inriktning och riktar sig till tjänstemän och beslutsfattare i offentlig verksamhet.

- Det handlar om att låta sig inspireras, knyta kontakter och bygga nätverk. Alla vinner på att så många som möjligt har tillgång till ett aktivt friluftsliv och förstår värdet av det. Det finns många goda idéer hos privatpersoner och olika aktörer som vi vill ta vara på för att tillsammans kunna erbjuda ett innehållsrikt program i hela länet, säger Daniel Ottosson, projektledare för Friluftslivets år i Blekinge.

Det finns de som redan är friluftsfrälsta och vana besökare i naturen men det är de ovana besökarna som projektet vill nå – de som ännu inte har en relation till friluftslivet.

- I dessa pandemitider ser vi hur betydelsefullt friluftslivet är. Att vistas ute i naturen har positiva effekter på vår fysiska och psykiska hälsa. Därför är det viktigt att rikta aktiviteterna så att alla kan vara med. Det behöver inte vara en lång vandring utan ett första steg kan till exempel vara en tipsrunda i bostadsområdet, säger Daniel Ottosson.

Program och anmälningslänk till respektive dag finns på Länsstyrelsen Blekinges webbplats. Landshövding Sten Nordin inledningstalar den 26 november. Båda dagarna genomförs digitalt med anledning av rådande omständigheter kring covid-19.

Om Friluftslivets år 2021

Friluftslivets år 2021 är ett nationellt projekt för att få fler människor att upptäcka friluftsliv och få en långsiktig relation och fortsätta att vara ute i naturen. Syftet är också att öka medvetenheten om friluftslivets värde och öka samarbetet mellan friluftslivets aktörer. Länsstyrelsens uppdrag är att samordna det regionala arbetet och tillsammans med länets olika aktörer bidra med olika aktiviteter under Friluftslivets år.

Läs mer på projektets webbplats Luften är fri - Friluftslivets år 2021 Länk till annan webbplats.

 

Kontakt