Aktuella varningsmeddelanden i Blekinge länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ansök om svensk fana

Tyg på en blå och gul flagga syns i närbild.

Nu är det dags att ansöka om svensk fana till nästa år! Fanorna delas ut i samband med Sveriges nationaldag den 6 juni.

Fanorna delas ut av Länskommittén Sveriges Nationaldag i Blekinge län vid en ceremoni på länsresidenset i Karlskrona i nära anslutning till Sveriges Nationaldag den 6 juni 2021.

Ansökan

Från Stiftelsen Sveriges Nationaldag kan föreningar och organisationer ansöka om fanor. Ansökan görs skriftligt på blankett och ska vara Stiftelsens kansli tillhanda före den 1 januari 2021. Ansökan skickas till:

Stiftelsen Sveriges Nationaldag
100 12 Stockholm

Ansök om fana på Stiftelsen Sveriges Nationaldags webbplats Länk till annan webbplats.

Om svenska flaggans dag

  • 10 april 1916 bildades ”Bestyrelsen för Svenska Flaggans Dag” med målsättning att samla Sveriges medborgare till en gemensam, fullkomligt opolitisk hyllning av fosterlandet med flaggan som symbol.
  • 6 juni 1916 firades den första flaggfesten på Skansen.
  • 1918 utdelades för första gången flaggor i samband med nationaldagsfirandet. 1936 inleddes ett samarbete med landshövdingarna för utdelning av flaggor och fanor.
  • 1 oktober 1968 överfördes verksamheten från bestyrelsen till Stiftelsen svenska flaggans dag, sedermera Stiftelsen Sveriges Nationaldag, med landshövdingarna som stiftelsens huvudmän och Riksdagens talman som ordförande.
  • 1982 fastställdes 6 juni, förutom ”svenska flaggans dag”, också som officiell nationaldag och 1983 firades detta för första gången.
  • Sedan 2005 är 6 juni en officiell helgdag.

Kontakt