Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen delade ut pris till lysande innovatörer

Sex personer står uppradade och tittar in i kameran, två personer håller upp ett varsitt inramat diplom.

High-tech-tjänst som optimerar konstbevattning på ett hållbart sätt och en affärsmodell för skräddarsydda byxor för kvinnor framtagna med algoritmer. I dag uppmärksammades Blekinges bästa innovationer när landshövding Sten Nordin delade ut SKAPA-priser på residenset. 

– Det är viktigt att uppmärksamma och stödja innovatörer och ge dem möjlighet att ta steget från idé till att utveckla en färdig tjänst eller produkt. Den vägen kan vara lång och därför är det också betydelsefullt att lyfta goda exempel som kan inspirera. Jag tycker att det är glädjande att vi har en så hög innovationsnivå i Blekinge, det visar inte minst årets pristagare, säger landshövding Sten Nordin.

Blekinges finalister kommer att möta övriga länsfinalister vid en final den 12 november i Stockholm med prisutdelning på SKAPA:s stora gala och med möjlighet att pitcha sin idé inför publik.

Sverige har genom åren hållit sig i framkant när det gäller innovation. Stiftelsen SKAPA vill genom att premiera, lyfta fram och belöna nya uppfinningar och innovationer skapa en bättre värld och samtidigt bidra till att Sverige fortsätter med att ligga i framkant och är ett av de mest innovativa länderna i världen.

I en ceremoni på residenset delade landshövding Sten Nordin i dag ut pris och diplom till de innovatörer som vunnit Blekinges SKAPA-priser. Båda priserna delas ut till minne av Alfred Nobel.

Blekinges SKAPA-pris Årets Innovatör

Tilldelas Dr. Pietro Campana och Mattias Holmquist med projektteamet på Blekinge Arkipelag.

Idé: Operativt bevattningssystem grundat på högteknologiska klimatdata.

Motivering
Vinnaren har skapat en högteknologisk tjänst vars syfte är att optimera konstbevattning och näringsämnen för lantbrukssektorn genom att samla data från SMHI och NASA och kombinera det med algoritmer för artificiell intelligens (AI) som gör att bevattning och näringstillförsel kan ske mer specifikt och begränsat. Modellen har tillsammans med Blekinge Arkipelag vidareutvecklats och ska resultera i ett operativt bevattningssystem.

”En produkt som tar fasta på mål 12 i Agenda 2030 om en hållbar konsumtion och produktion. Som stödjer hållbarhet med bättre skörd (ekonomisk hållbarhet), sparar på vatten- och elresurser (ekologisk hållbarhet) och minskar konflikter om de resurser vi har (social hållbarhet). Genom att säkerställa optimal konstbevattning undviks jordbruksmark att lakas ut i onödan och risken för övergödning i Östersjön minimeras.”

Resultatet är en smart kombination som genom algoritmer och AI bidrar till att spara på jordens resurser till kommande generationer.

SKAPA-talang för unga innovatörer i Blekinge 2020

Tilldelas Johanna Persson & Johanna Strand och företaget Viridi Siluett.

Idé: Cirkulärekonomiskt skräddarsydda byxor för kvinnor med hjälp av unik mönsterkonstruktion anpassad till kroppsform framtagna av algoritmer som analyseras i deras databas.

Motivering
Äntligen perfekta kostymbyxor för kvinnor! Vår vinnare har tagit fram en affärsmodell som med hjälp av algoritmer kan räkna ut hur just din byxa ska se ut och passa din kroppsform. De tar även ansvar för ett övergripande hållbarhetsperspektiv genom byxans hela livslängd genom både val av material, återanvändning av tyger samt fokusering på lokal tillverkning.

”Vinnarens unika mönsterkonstruktion utgår från ett 40-tal individuella storlekar baserade på kvinnors olika kroppstyper. Algoritmen kommer att utvecklas ytterligare då data kontinuerligt samlas in från de beställningar som görs och kan justeras över tid.”

Resultatet blir bättre unik passform med färre returer och en långsiktig hållbarhet då även uttjänta byxor kommer att tas om hand och återanvändas till andra produkter.

Stiftelsen SKAPA

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första 1986. Bakom Stiftelsen SKAPA står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket samt länsstyrelserna som regionala administratörer och prisutdelare.

Mer information om SKAPA och tidigare års länsvinnare finns på stiftelsens hemsida Länk till annan webbplats.

Kontakt