Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tredje vice talman besöker Blekinge

kerstin-lundgren

Tredje vice talman Kerstin Lundgren besöker Blekinge den 8 och 9 mars. Programmet har fokus på demokrati och görs som ett led i riksdagens firande av demokratins genombrott för hundra år sedan. Besöket genomförs i samarbete med landshövding Sten Nordin.

Under åren 2018 - 2022 firar riksdagen demokratins genombrott. Under dessa år fattades de historiska besluten om allmän och lika rösträtt för män och kvinnor och det första demokratiska valet hölls. Detta uppmärksammas bland annat med talmansbesök i samtliga län. Nu har turen kommit till Blekinge.

På söndag den 8 mars kommer tredje vice talman Kerstin Lundgren till Blekinge för ett två dagar långt besök som inleds med invigning av utställningen ”Fira demokratin!” på Blekinge museum.

– Jag är mycket glad över att Blekinge får besök av tredje vice talman Kerstin Lundgren i ett sådant viktigt sammanhang. Demokratin är något vi ständigt måste värna och utveckla. Samtidigt får vi möjlighet att visa hur vi arbetar med demokrati och jämställdhet i länet, säger landshövding Sten Nordin.

I programmet ingår bland annat besök på gymnasieskolan af Chapman i Karlskrona med föreläsning, frågestund och diskussion med elever och besök på Kvinnojouren i Karlshamn.

– Riksdagen firar hela Sveriges demokrati, ett angeläget ämne. Under besöket i Blekinge län vill vi öka kunskapen om demokratins genombrott men framför allt inspirera till samtal om demokratins vikt och vilka utmaningar demokratin står inför, säger tredje vice talman Kerstin Lundgren.

Program för besöket i Blekinge finns i vårt pressrum.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bakgrund
För hundra år sedan beslutade riksdagen om att införa allmän och lika rösträtt för kvinnor och män och de första kvinnorna tog plats i riksdagen 1922. Under åren 2018–2022 firar riksdagen demokratins genombrott.

Som ett led i firandet kommer talman Andreas Norlén och de vice talmännen Åsa Lindestam (S), Lotta Johnsson Fornarve (V) och Kerstin Lundgren (C) under valperioden att resa runt i hela Sverige med demokrati som tema för besöken.

Mer information om demokratijubileet finns på www.firademokratin.selänk till annan webbplats

Kontakt