Publiceringsdatum: 4 december 2019

Senast uppdaterad: onsdag 4 december, 11.46

Paraffinklumpar utmed kusten

Paraffinklump

Vita klumpar av paraffin har flutit i land i Karlskrona och Ronneby kommun. Liknande klumpar har tidigare hittats i Mörbylånga.

Den 28 november kom det första samtalet till länsstyrelsen om att vita klumpar hade flutit i land utanför Brömsebro, Karlskrona kommun. Likande klumpar hittades under förra veckan i strandlinjen utanför Mörbylånga i Kalmar län. Under måndagen inkom information om fynd av dessa klumpar på flera platser i Karlskrona och i Ronneby kommun.

- Analyser som genomförts av Kustbevakning och Mörbylånga kommun som visar då att det är paraffin som sköljts ut vid rengöring av fartygstankar, varför det kan antas vara samma typ av förorening i Blekinge län, säger Martin Petersson, tjänsteman i beredskap på Länsstyrelesen Blekinge.

Kustbevakningen genomförde under tisdagen en patrullrunda i berörda områden och konstaterar att ingen förekomst synts i vattnet. Det är inte sannolikt att förekomst av parafinklumparna ökar på ständerna i länet. Paraffinet är inte giftigt men hundägare uppmanas till att ha uppsikt över sina hundar vid promenader längs med kusten.

Länsstyrelsen har löpande informerat tjänsteman i beredskap för Karlskrona och Ronneby kommun. Under tisdagen genomfördes ett samverkansmöte med samtliga kommuner, Karlshamn och Sölvesborgs kommun hade vid detta tillfälle ingen kännedom av förekomst av parafinklumpar inom dessa kommuner.

Länsstyrelsen hänvisar till respektive kommun för mer information.

Karlskrona kommunlänk till annan webbplats

Ronneby kommunlänk till annan webbplats

Sölvesborgs kommunlänk till annan webbplats

Karlshamns kommunlänk till annan webbplats

Kontakt