Publiceringsdatum: 3 april 2019

Senast uppdaterad: onsdag 3 april, 08.00

SKAPA söker 2019 års bästa uppfinnare och innovatör

Stiftelsen Skapas logotyp Innovationspris till minne av uppfinnaren Alfred Nobel

Har du en riktigt bra innovation? Då kan du skicka in ditt tävlingsbidrag om Sveriges största utvecklingspris före den 23 april.

550 000 kronor delas ut till årets vinnare av SKAPA-priset. För unga lovande uppfinnare, födda mellan 1989 och 1999, finns också möjlighet att tävla om 250 000 kronor i SKAPA-talang för unga innovatörer.

– Sverige har genom åren hållit sig i framkant när det gäller innovation. Stiftelsen SKAPA vill genom att premiera, lyfta fram och belöna nya uppfinningar och innovationer skapa en bättre värld och samtidigt bidra till att Sverige fortsätter med att ligga i framkant och är ett av de mest innovativa länderna i världen säger Minoo Akhtarzand, ordförande i SKAPA och landshövding i Västmanland län.

I år delar stiftelsen även ut ett nationellt pris, SKAPA-förebild till minne av Leffe Smith, på 100 000 kronor till en person som är en förebild och som bidragit starkt till en framgångsrik kommersialiserad innovation, men som inte är entreprenören.

Så här ansöker dulänk till annan webbplats

Pristagare på länsnivå

Det första steget i urvalsprocessen sker på regional nivå, där en regional SKAPA-jury bestående av representanter från Science Park, Almi Företagspartner, lokala uppfinnarföreningar och andra regionala aktörer utser länsvinnare. En länsvinnare för SKAPA-priset och en länsvinnare för SKAPA-talang för unga innovatörer. Länsvinnarna går sedan vidare för att delta i tävlingen på den nationella nivån som utser årets nationella pristagare.

I varje län hålls en länsprisutdelning med landshövdingen som prisutdelare. Där delas priser på minst 10 000 kronor ut till varje länsvinnare.

Nationell bedömning och prisutdelning

På Stockholmsmässan i Stockholm den 14 november får länsvinnarna chansen att göra en kort, publik, presentation (pitch) av sitt projekt som då bedöms av en kvalificerad panel. Ett pitchpris utdelas till den bästa pitchen.

Utdelning av priset sker i år i Stockholm den 14 november 2019 på kvällen under SKAPA Innovationsgala. 550 000 kronor delas ut till årets vinnare av SKAPA-priset och 250 000 till SKAPA-talang för unga innovatörer.

Kontakt