Publiceringsdatum: 13 september 2018

Senast uppdaterad: torsdag 13 september, 10.27

Instagramtävling avgjord, Trädet i Johannishus vann

Ronnebybon Carin Collin vann första priset i Länstyrelsen Blekinges Instagramtävling #Naturligtvisblekinge med sin bild Trädet. Andra priset gick till Emelie Fengsjö från Karlshamn och tredje priset knep Michelle Duljan från Mörrum.

Länsstyrelsen Blekinge gratulerar alla vinnare och tackar alla som har deltagit i tävlingen. Du kan se de vinnande bidragen på http://naturligtvisblekinge.se/vinnare-instagramtavling/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och alla de tävlande bidragen under hashtag #naturligtvisblekinge. Jurys kriterier handlade om bildernas motiv som var en naturupplevelse, samt bildkomposition och känsla. Du ser andra- och tredjeplatsvinnarna längst ned.

- En bra bild har höga bildmässiga kvaliteter, såsom ljussättning, färgerna och beskärningen, men samtidigt förmedlar ett inspirerande motiv som skapar en känsla för att vilja delta och vara med, säger juryns ordförande Lena Stävmo.

Juryn bestod även av länsstyrelsens medarbetare Martin Stålhammar, Gustav Arfven, och Johanna Parikka Altenstedt.

Den vinnande bilden Trädet visar en gammal lind

I bakgrunden av Trädet breder det blekingska landskapet ut sig och idyllen som fångas sprider en härlig välbehagskänsla hos betraktaren. Känslan i bilden gör att första platsen är Carins i den här tävlingen.

Fotografen Carin Collin från Ronneby berättar att bilden togs en sommarkväll på Johannishusåsens naturreservat i mitten av juni. Trädet på bilden är en vackert hamlad gammal lind.

- Trädet och dess omgivning är för mig magiska och jag återvänder hit under alla årstider. Efter att ha spenderat många timmar på platsen visste jag att solen vid fototillfället skulle vila på trädet just då. Eftersom jag nästan alltid är ute i naturen och fotograferar själv har jag alltid mitt stativ med och kan då ställa in kameran på självutlösning. För mig förmedlar bilden mer om en person är med och samspelar med naturen vid fototillfället, säger Carin Collin.

Andra favoritställen som Carin ofta fotograferar och återvänder till är bla
Sänneshults naturreservat, närheten till vattnet och bokskogen som är som vackrast i höstskrud, Piskabacken i Sörby för närheten och det vackra gamla kulturlandskapet, samt Brunnsparken i Ronneby och brunnsskogen för varierad natur i närmiljö.


På Instagram heter Carin @ladyoftheforest:
- Naturen för mig betyder oerhört mycket; frihet, inspiration, återhämtning, ensamhet och tystnad. Det är som H.D Thoreau skrev: "natur" är blott ett annat ord för hälsa, säger hon.

Bilden Hängmattan vann andrapriset – hängmatta att ha med sig ut i skogen


Det andra priset gick till Emelie Fengsjö från Karlshamn. På Instagram heter hon @emeliefengsjo och hennes bild Utsikt från en hängmatta, med motiveringen att bilden visar hur enkelt det kan vara att ta sig ut i naturen och skapa sitt egna rum. En hängmatta i härlig grönska och med utsikt över ån och träden längs med vattnet är en perfekt minnesbild av en naturupplevelse i Blekinge. Platsen och känslan av sinnesro som bilden förmedlar, bidrar starkt till att denna bild placerar sig på andra plats.

Bilden är tagen på midsommarafton, vilket Emelie valde att spendera med en heldag längst Mörrumsån.

- Från en tidig morgon med start från 05:00 intill midnatt så var det tacksamt för kroppen att smidigt kunna hänga upp min hängmatta för både en tupplur och tid till att bara hänga fritt och njuta, berättar Emelie.

När bilden togs så var det en tillfällighet, men ändå med ett syfte, berättar hon:

- Jag tycker om att dela med mig av mina bilder på min Instagram där jag försöker sprida budskapet att naturen finns där för oss alla, den är så enastående och jag hoppas fler ska unna sig tiden till att ut i den. Jag själv är mest ute i den västra delen utav länet och naturen för mig betyder verkligen allt, det är den som gör mig hel och få mig att byta ut vardagsstressen mot en nypa frisk skogs harmoni, berättar hon.

Cykellampor för båtbilden med barn och hund

Michelle Duljan från Mörrum vann det tredje priset i vår tävling med en härlig bild Flicka och hund med flytvästar i båt. Juryns motivering lyder att bilden fångar flera ting starkt förknippade med vad man kan definiera som en somrig naturupplevelse: barn, djur och hav.

Kompositionen är perfekt och det ligger förväntan i vart båten ska ta vägen. Extra plus blev det för säkerhetstänket med flytvästar på både barn och hund.

Bilden togs utanför Arpö den sjunde augusti. Flickan är systerdottern som var på besök i en vecka. Då hittade de på allt möjligt roligt, bland annat åka ut i skärgården vilket hon aldrig hade gjort förut.

- Bilden tog jag av en slump och skickade till hennes mamma för att visa vad vi hittade på. Flickan älskade det! Kommer bli fler båtturer för henne, säger Michelle.

Michelle lägger ofta ut bilder på Instagram men främst på min hund och när de tränar. Ofta är de ute kring Karlshamn, men även uppe i Olofström och i Ronneby.

- Vi letar ofta efter nya platser att upptäcka tillsammans med min hund, allt från djupa skogar till skärgård. För mig betyder naturen äventyr, spänning, glädje men också en plats där man kan finna lugn och sätta sig till ro för att bara lyssna på alla ljud, berättar Michelle som fick tredjepriset i tävlingen, ett set med modern cykelbelysning med super-bright microledlampor som är även uppladdningsbara via usb.

 

Nedan: Utsikt från en hängmatta av Emelie Fengsjö och Flicka och hund med flytvästar i båt av Michelle Duljan.

Text

Kontakt