Publiceringsdatum: 23 augusti 2018

Senast uppdaterad: torsdag 23 augusti, 15.01

Världsarvet under ytan

Marinarkeologer studerar historiska vrak i Blekinges vatten

- Det finns ett världsarv under ytan här i Blekinge, säger marinarkeolog Petra Stråkendal på Länsstyrelsen Blekinge. Hon kan mycket om de spännande vraken som lokaliserats i vattnet runt världsarvet Örlogsstaden Karlskrona. På lördag föreläser hon om fynden på Marindagen i Karlskrona.

På lördag är det Marindagen i Karlskrona och då håller Petra Stråkendal föredrag om ”Världsarvet under ytan”, kl 11.00 i Repslagarbanan och hon finns även tillgänglig för besökarnas frågor klockan 13.00 på punkt 22.

Programmet och karta finns här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

​Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona fyller i år 20 år och detta uppmärksammas på olika sätt. Att lyfta nya berättelser knutna till världsarvet är ett sätt att hålla intresset vid liv. Arbetet med världsarvet är långsiktigt och ett stort ansvar, men också en oerhörd stolthet över att få arbeta med något världsunikt. Ändå är det lätt att bli hemmablind och därför behövs nya berättelser. Vrak triggar fantasin och berättar mycket om sin samtid. Blekinge är ett fantastiskt län att arbeta med marinarkeologi och har en stor variation av vad marinarkeologi representerar.

Ett av de vrak som kommer att nämnas är skeppet Blekinge, som är det första skepp som byggdes i Karlskrona. Vraket ligger i Örlogshamnen och när det lokaliserades spreds nyheten över hela världen. Det var ett lyckat samarbete mellan Försvarsmakten, Statens maritima museer och Länsstyrelsen som gjorde det möjligt att lokalisera och besikta.

För mer information:

Petra Stråkendal petra.strakendal@lansstyrelsen.se, tel:010-2240209

Mer om världsarvet Karlskrona:

http://www.orlogsstadenkarlskrona.se/

Länsstyrelsens rapport om Örlogsstaden Karlskrona 2018länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Petra Stråkendal

Kontakt