Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vitfingrad brackvattenskrabba hittad i Karlskrona

Foto och upphovsrätt: Jens Hedlund, privat

Foto och upphovsrätt: Jens Hedlund, privat

Fynd av den främmande arten vitfingrad brackvattenskrabba (Rhithropanopeus harrisii) har gjorts i Karlskrona. Det var en privatperson som förra året gjorde det första fyndet av en vuxen krabba i Sverige. Nu i år har flertalet fynd gjorts. Detta kan betyda att denna främmande art ha fått fotfäste i Blekinge.

Den vitfingrade brackvattenskrabban är tidigare etablerad längsmed Östersjön östra kustlinje, i Polen, Litauen, Ryssland och sedan 2009 även i Finland, men har sitt ursprung vid USA:s östkust. Den har antagligen kommit hit med fartygstrafik, antingen med barlastvatten eller på fartygsskrov.

Den vitfingrade brackvattenskrabban är mycket liten och som vuxen blir den som mest två centimeter bred över ryggen. Färgen är brun till grönbrun och klorna har vitaktiga spetsar. Den ena klon är alltid större än den andra. De lever bland skyddande stenar och växtlighet på grunda bottnar, ner till 35 meters djup. Den reproducerar sig ovanligt bra i Östersjön, vilket skulle kunna innebära att den konkurrerar med inhemska arter om mat och utrymme, men den är även själv byte till fiskar som tex abborre. Däremot är det ej säkert att detta har några ekologiska konsekvenser, men det finns en farhåga att den kan överföra sjukdomar till inhemska arter, och att en skulle kunna påverka bestånden av blåmusslor negativt längs östersjökusten där musslorna normalt inte har några predatorer.

Om du hittar vad du misstänker är en vitfingrad brackvattenskrabba vänligen rapportera detta till länsstyrelsen, du kan även rapportera det till Artportalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information om den vitfingrade brackvattenskrabban hittar du på havochvatten.selänk till annan webbplats

Kontakt