Publiceringsdatum: 7 juni 2018

Senast uppdaterad: torsdag 7 juni, 10.30

Lekrum och barnspår på Blekinge museum som doppresent till H.K.H Prinsessan Adrienne

Grevagården

Grevagården, foto: Ola Åkeborn

H.K.H. Prinsessan Adrienne, som föddes 9 mars 2018, har utsetts till den första hertiginnan av Blekinge någonsin. Som doppresent tillägnas hon av Blekinge ett historieinspirerat lekrum i den anrika Grevagården på Blekinge museum i centrala Karlskrona. Byggnaden restaureras just nu inför att bli en del av Världsarvsmuseet. Därtill blir det ett ”barnspår” att leka i den tillhörande Barockträdgården utanför byggnaden.

- Detta är en doppresent å alla barn vägnar, något som ska vara tillgängligt för barn för att leka fram kunskap och förståelse för vår historia” säger landshövding Sten Nordin, som kommer att överlåta ett gåvobrev från Blekinge i samband med dopceremonin i Stockholm på fredag den 8 juni.

Barnperspektiv

Prinsessan Adriennes lekrum ska stå färdigt våren 2020 då hon är tillräckligt stor för att gå runt själv. Exakt hur det historiska lekrummet och barnspåret ska gestaltas är inte klart, utan kommer att ske i dialog med bland annat historiker och pedagoger, samt förstås med de riktiga experterna; barnen.

- Vi vet att barnens bästa är något som hela kungahuset brinner för och är därmed väldigt glada över att kunna ge en present som inspirerar många barn till lek, kreativitet och att upptäcka världen, säger Christina Mattisson, ordförande i regionstyrelsen i Blekinge. Hon hoppas att presenten även bidrar till att skapa en ny reseanledning till Blekinge, för barnfamiljer utanför länet.

Rum i Karlskronas äldsta byggnad

Wachtmeisterska palatset, i dagligt tal Grevagården, uppfördes åren 1703–1705 och är världsarvsstadens äldsta stenhus.

- Det finns en tydlig historisk koppling mellan kungahuset och världsarvsstaden Karlskrona från det att Karl XI gav Karlskrona stadsrättigheter 1680, till dess att prinsessan Adrienne nu utsetts till hertiginna av Blekinge, säger museichef Marcus Sandekjer, som ansvarar för rummets och barnspårets utformning.

Byggherre var amiralgeneral Hans Wachtmeister, en av stadens grundare och Karl XI:s förtrogne. Men drivande i byggnationen var i praktiken hans hustru Sophia Lovisa – vars noggranna räkenskaper fortfarande finns bevarade. Som arkitekt engagerades Rudolf Bientz, byggmästare vid Amiralitet.

Grevagården med tillhörande anläggning är byggnadsminne sedan 1967 och ingår i Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona.

Blekinge museum
Borgmästaregatan 21
371 35 Karlskrona
www.blekingemuseum.selänk till annan webbplats

Presskontakt:
Johanna Parikka Altenstedt, kommunikationschef
johanna.parikka.altenstedt@lansstyrelsen.se
Telefon 0725-08 71 81
www.lansstyrelsen.se/blekinge

Marika Nilsson, kommunikatör
marika.nilsson@regionblekinge.se
Telefon 0455-30 50 00
www.regionblekinge.selänk till annan webbplats

Kontakt