Kungörelser och delgivningar
Beslut som Länsstyrelsen fattar kan behöva delges till den som berörs. Om många är berörda av ärendet kan beslutet delges genom kungörelse.
Länsstyrelsen fattar många olika beslut som direkt eller indirekt berör länets invånare och företag. Vissa beslut måste delges den som berörs av ärendet.
Delgivning genom kungörelse
Om det är många som blir berörda kan delgivning ske genom så kallad kungörelsedelgivning. Det innebär att Länsstyrelsen meddelar att en handling finns tillgänglig en viss tid hos myndigheten. En beskrivning av handlingens huvudsakliga innehåll publiceras i post- och inrikes tidningar och ibland i ortstidningen.
Tidpunkten och formen för tillkännagivandet av dessa beslut och andra åtgärder har stor betydelse från informations- och rättssäkerhetssynpunkt.
Länsstyrelsen gör kungörelser i ärenden som exempelvis miljöskydd, naturvård, vattenvård, jakt och fiske samt allmänna val.
Delgivning efter ansökan av enskild
I vissa fall ska du som enskild person själv se till att delgivning sker. Det kan till exempel gälla om du är borgenär enligt konkurslagen, elleverantör enligt ellagen, hyresvärd enligt jordabalken eller vid delgivning av testamente enligt ärvdabalken. Du får då själv använda dig av vanlig delgivning eller stämningsmannadelgivning.
Du som ska se till att delgivning sker får vända dig till Länsstyrelsen för bistånd med delgivningen. Länsstyrelsen får använda vanlig delgivning, särskild delgivning med juridisk person, stämningsmannadelgivning och kungörelsedelgivning.
Ansökningsavgifter
Du betalar en ansökningsavgift på 500 kronor. Vid kungörelsedelgivning betalar du vid ansökningstillfället även 14 kronor för publicering av kungörelsen i "Post- och Inrikes Tidningar". Du ska därför betala 514 kronor till Länsstyrelsen vid kungörelsedelgivning.
Vid stämningsmannadelgivning tillkommer också en extra avgift. Den kan variera och Länsstyrelsen fakturerar dig i efterhand för detta.
-
Fastställd bevarandeplan för Ljungryda Natura 2000-område
Länsstyrelsen Blekinge har beslutat att fastställa uppdaterad bevarandeplan för Ljungryda Natura 2000-område i Olofströms kommun.
2023-08-15 -
Natura 2000-området Mörrumsån utvidgas
Information om regeringsbeslut om förslag till Europeiska kommissionen om justering av områden för bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter.
2023-06-14 -
Nytt biotopskyddsområde - Brunnsviken Ronneby kommun
Länsstyrelsen har beslutat om marint biotopskyddsområde för Brunnsviken i Ronneby kommun. Biotopskyddsområdet är beläget ungefär 1 kilometer nordväst om Göholms gård och gränsar till naturreservatet Gö.
2023-05-12 -
Fastställd bevarandeplan för Mörrumsåns Natura 2000-område
Länsstyrelsen Blekinge har beslutat att fastställa uppdaterad bevarandeplan för Mörrumsåns Natura 2000-områden i Karlshamns och Olofströms kommuner.
2023-03-15 -
Nytt naturreservat: Mörrumsåns nedre dalgång
Mörrumsåns nedre dalgång är 157 hektar stort och sträcker sig längs Mörrumsån mellan Mörrum och Svängsta, Karlshamns kommun
2022-12-20 -
Fastställande av bevarandeplan för Bräkneåns Natura 2000-område längs i Ronneby kommun
Länsstyrelsen Blekinge har beslutat att fastställa uppdaterad bevarandeplan för Bräkneåns Natura 2000-områden i Ronneby kommun.
2022-12-16
Prenumerera via e-post
Fyll i din e-postadress om du vill prenumerera på denna sidan och därmed få uppdateringar via e-post.