Risk för skogsbrand i Blekinge länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

17 jun 2023 klocka 11.00 - 13.00

Invigning av geologiska stigen på Hanö

Hanö, flygfoto från sydväst

Välkommen på en geologisk vandring i tid och rum!

På Hanö finns spår i landskapet som berättar om istiden och forna strandlinjer. Följ med på invigningen och lär dig om Hanös geologiska historia, klapperstensfält och drumliner. Här går det att se Östersjöns historia från sjö till hav, till sjö och till hav igen.

Invigningsceremoni i hamnen klockan 11.00:

  • Blekinges landshövding Ulrica Messing klipper band och håller tal
  • Guidad vandring längs den geologiska stigen

Om geologiska stigen

För nästan 15 000 år sedan försvann inlandsisen från södra Blekinge. Under de följande årtusendena växlade vattnet här utanför Listerlandets kust från smältvattensjö till havsvik till insjö till dagens brackvattenhav, så som vi känner till Östersjön.

Om du tittar noga när du vandrar på Hanö kan du läsa av Östersjöns olika stadier men också vilka spår inlandsisen och forna hav lämnat efter sig. Längs geologiska stigen som vi på länsstyrelsen nu anlagt kan du följa hur stranlindjen pendlat upp och ner på berget flera gånger.

Den geologiska stigen är en av flera leder på Hanö. Den tar dig från hamnen upp på bergets topp och vidare till Bönsäcken. På Listershuvud, som påverkats på samma sätt som Hanö, finns också en geologisk stig värd att besöka.

Var:
Hamnen på Hanö
Kostnad:
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
Ingen anmälan krävs

Kontakt