05 jun 2022 klocka 10.00 - 20.00

Världsmiljödagen - Klädbytardag, Invasiva arter, Fjärilseffekten m.m.

Världsmiljödagen firas varje år den 5/6 över hela jorden. I år bjuder naturum på en lång rad olika aktivitete.

Kl 10-15 Klädbytardag
Passa på och byt ut plagg i din garderob som du inte använder och få något nytt. Kl 10-12 är det inlämning av max fem fina och fräscha vår/sommarplagg inne på naturum. För varje plagg får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg. Kl 13-15 är du välkommen att använda dina biljetter. Plagg som ingen väljer skänks till Röda korset. Du får inte tillbaka kläder. Ordnas av Naturskyddsföreningen.

Kl 10-18. Utställning: Återbruka gamla kläder
Elever från Knut Hahnskolans estetprogram, med inriktning formgivning och textil har återskapat nya kläder av gamla plagg. De kommer att, inne på naturum, visa upp tio skyltdockor med sina alster.

Kl 10-14. Invasiva arter och pollinering
Länsstyrelsen kommer att finnas på plats med ansvarig personal och information om vilda pollinatörer och invasiva arter. Även Björn Källström från Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium finns på plats för att informera om invasiva arter i vatten. Passa på och ställ dina frågor!

Kl 14-15.30. Skogsbad
Jenny Bergquist tar oss med på skogsbad i Brunnsskogen. Skogsbad är en återhämtningsform där man i stillhet använder naturen för att öva sig på att vara i nuet, bli medveten om sin omgivning och sina sinnen. Forskning visar på effekter som sänkt blodtryck, lägre puls, sänkta stresshormoner samt bättre sömn. Att skogsbada kan även hjälpa mot oro och ångest.
Samling vid naturum för promenad cirka 1 km upp i skogen. Genomförs oavsett väder.

Kl 15-16 Humlesafari
Humleforskaren Sofia Blomquist tar oss med in i humlornas fascinerande värld. Vi får lära oss känna igen några av de 40 olika arter som finns i landet samt hur deras livscykel ser ut. Vi samlas utanför naturum och går sedan ut i parken för att bekanta oss med de humlor vi kan hitta.

Kl 16-17 Safari med humlehund
Humleforskaren Sofia Blomquist berättar och visar hur hennes två hundar kan hjälpa henne i sitt forskningsarbete. Med sina fantastiska luktsinnen kan hundarna leta rätt på humlebon. Samling utanför naturum.

Kl 16 och kl 20 Fjärilseffekten - improvisationskonsert för promenerande publik
En musikalisk vandringen som startar vid Japanska Trädgården i Brunnsskogen i Ronneby.
I Fjärilseffekten gestaltar sju improviserande musiker hur små förändringar i ett komplext system kan få oförutsägbara konsekvenser. Medan du vandrar i skogen får du lyssna till en konsert som är unik för dig i nuet, och som aldrig kan upprepas. Fri musik! I det fria! Fri entré!
Medverkande improvisatörer är: Niclas Höglind, Sofia Johnsson, Dan Knagg, Ida Knagg, Sven Kilström, Ricky Müller samt John Harding som även är initiativtagare och konstnärlig ledare.
Rundan att gå är kort och lätt för barn att gå men tyvärr dock inte anpassad för rullstol. Konserten blir av även vid regn, men i annorlunda tappning. Evenemanget genomförs med stöd från Statens Kulturråd, Region Blekinge, Musik i Blekinge och naturum.

Välkomna!

Naturum från utsidan
Var:
Naturum i Ronneby Brunnspark
Kostnad:
Ingen avgift.
Sista anmälningsdag:
Ingen anmälan krävs

Kontakt