Samsjuklighet - risker, samverkan och arbetet framåt

Välkommen till en digital temadag om samsjuklighet.
Vad innebär samsjuklighetsutredningens förslag? Hur är situationen inom vård och omsorg för personer med skadligt bruk och beroende? Hur kan man arbeta med samsjuklighet bland barn och unga?
Detta är några av frågeställningarna som kommer att besvaras under ett webbinarium om samsjuklighet, som samarrangeras av Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne. Under dagen kommer samsjuklighetsutredningens förslag att presenteras och diskuteras utifrån regionala och kommunala förutsättningar.
Målgrupp: Beslutsfattare och medarbetare som möter personer med samsjuklighet (substansbruk/beroende och annan psykiatrisk diagnos eller tillstånd)
08.45 Uppkoppling
09.00 Inledning av dagen
09.10 Presentation av samsjuklighetsutredningens förslag
Anders Printz, regeringens särskilda utredare
10.10 PAUS
10.20 Samsjuklighet bland barn och unga
Lotta Borg Skoglund, överläkare på SMART Psykiatri
11.20 PAUS
11.30 Läget inom missbruks- och beroendevården i Sverige
Mikael Malm, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)
12.00 LUNCH
13.00 Från ord till verklighet
Mikael Malm, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)
13.30 Regionala och lokala exempel på hur man arbetar med samsjuklighet (inkl. paus)
Exempel från verksamheter kring hur man arbetar med samsjuklighet i Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne
14.40 Panelsamtal
Representanter från olika verksamheter samt Anders Printz diskuterar utmaningar och möjligheter utifrån utredningens förslag.
15.15 Avslutning av dagen
KORT OM FÖRELÄSARNA
Anders Printz är regeringens särskilda utredare av samsjuklighetsutredningen och presenterar dess förslag och pågående arbete.
Lotta Borg Skoglund är överläkare på SMART Psykiatri och hon kommer att prata om barn och unga i riskzonen för psykisk ohälsa, skadligt bruk och beroende. Fokus ligger på forskning gällande neuropsykiatriska funktionsnedsättningar utifrån riskfaktorer, familjesituation & samsjuklighet, med exempel på konkreta tips och tidiga insatser.
Mikael Malm från Sveriges Kommuner och Regioner, ger en nulägesbeskrivning över läget i landet gällande vård och omsorg för personer med skadligt bruk och beroende. Han kommer även att diskutera utmaningar och möjligheter utifrån samsjuklighetsutredningens förslag.
Jenny Blixt, utvecklingsledare för missbruks- och beroendefrågor i Region Kronoberg. Hon ska berätta mer om regionenens och kommunernas gemensamma mottagning där behandlande professioner samlats under samma tak. Hon berättar även om deras samverkansteam som möter patienter med svårigheter att ta till sig den traditionella vården.
Hanna Eckerbom Holmberg från Maria Skåne ska berätta om hur Skånes mottagningar arbetar med skadligt bruk och samsjuklighet hos barn och unga. Arbetet sker integrerat och samordnat av Region Skåne och anslutna kommuner.
Mari Söderström, vårdutvecklare psykiatri samt Ethel Börjesson, avdelningschef på beroendemottagningen i Region Blekinge berättar hur de arbetar med gemensamt ansvar för individer med samsjuklighet.
Camilla Fredeeke, socialchef samt Victoria Häggerud, verksamhetsutvecklare på socialförvaltningen i Kalmar kommun kommer att ge ett kommunalt perspektiv på hur de arbetar med samsjuklighet.
- VAR:
- Digitalt seminarium, en länk skickas ut till alla anmälda i god tid före start.
- KOSTNAD:
- Kostnadsfritt
- SISTA ANMÄLNINGSDAG:
- 23 aug 2022
Anmäl dig
Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.
Så hanterar vi dina personuppgifter