01 jun 2021 klocka 09.00 - 12.00

Varför är det lönsamt att klimatanpassa redan nu?

Mörrumsån125m3Drönare_RobertEkholm-12

Foto: Robert Ekholm

Välkommen till årets Klimatsamtal i Blekinge!

Klimatanpassning innebär att förbereda samhället och verksamheter till nya förhållanden som följer av att klimatet blir varmare. Torka och översvämning drabbar Blekinge redan idag och kommer att bli allt vanligare i framtiden. Vi vill inspirera till att börja klimatanpassa redan nu!

Tema 1: Översvämning

Trelleborgs och Kristianstads kommuner är identifierade som områden med betydande översvämningsrisk. När bestämde de sig för att satsa på klimatanpassning och hur ser deras satsningar ut? Från Trelleborgs kommun deltar kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin och Johannes Hagström som arbetar som hållbarhetsstrateg. Från Kristianstads kommun har vi med oss kommunalråd, Peter Johansson, landskapsarkitekt Ann-Mari Lindberg och klimatstrateg Magnus Lund.

Tema 2: Vattenbrist och torka

Under torkan 2018 tvingades Stora Ensos anläggning Nymölla bruk till produktionsbegränsningar på grund av vattenbrist. Vilka är lärdomarna? Ola berättar om vattenbristsituationen 2018, bedömning av situationen framöver samt hur Stora Enso ser på hållbart företagande och klimatanpassning.

Öland har drabbats av svår vattenbrist flera år i rad. Lösningen blev ett nytt innovativt vattenverk som stod klart 2020. Peter Asteberg, som då arbetade på Mörbylånga kommun berättar om hur en sådan stor investering kan bli accepterad och långsiktigt lönsam.

VAR:
Digitalt
KOSTNAD:
Ingen kostnad
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
30 maj 2021

Anmäl dig

Kontakt