08 apr 2021 klocka 16.30 - 18.30

Växtval och odling av fleråriga grönsaker för försäljning

Trädgårdsodling

Med vackra bilder och personliga berättelser gläntar vi på dörren till de fleråriga grönsakernas värld med förhoppningen om att många fler ska anamma dessa miljövänliga, nyttiga och spännande grönsaker.

Denna inspirationsföreläsning ger en inblick i ett urval odlingsvärda goda perenner med spännande smaker som ger skörd från tidig vår, innan ettåriga grödor ens tittat upp, till långt in på hösten. Några exempel på fleråriga grönsaker som passar till försäljning är funkia, löparfetblad, piplök, strandkål och svartrotens blad. Fler och fler börjar få upp ögonen för möjligheterna med dessa nyttiga växter som dessutom är bra för planeten och som ger mat och livsmiljöer åt humlor, bin och andra vilda vänner.

Vi kommer bland annat prata om:

• Vad är en flerårig grönsak?

• Ett urval av växter som går att odla i södra Sverige.

• Tips på hur man använder grönsakerna i köket och möjligheter till förädling.

• Varför fleråriga grönsaker? Fördelar & utmaningar.

• Hur får man tag på plantmaterial och hur förökar man växterna?

• Odling: krav på växtplats, odlingssystem, skötsel, gödsling, skörd.

• Marknad: Finns efterfrågan? Vem efterfrågar?


Föreläsare är Annevi Sjöberg, en av författarna bakom Årets trädgårdsbok 2018, Skogsträdgården: odla ätbart överallt och boken Fleråriga grönsaker - upptäck, odla, njut (2016). Annevi Sjöberg var en av grundarna till Permakultur Stjärnsund i södra Dalarna och hon är aktiv i utvecklandet av den offentliga skogsträdgården Mångfaldsträdgården.

Målgrupp: yrkesodlare i Blekinge län och andra som är allmänt intresserade av odling. Om du är bosatt i Blekinge kan du anmäla dig genom att mejla sanna.lindberg@lansstyrelsen.se

VAR:
Digitalt via Zoom. Länk skickas några dagar innan kursstart.
KOSTNAD:
Gratis
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
04 apr 2021

Anmäl dig

Kontakt