25 mar 2021 klocka 15.00 - 16.00

Odla i skola - En lärares reflektioner och odlingsdrömmar

Målning av en traktor som kör på ett fält med ett träd i förgrunden.

Välkommen till en spännande digital föreläsning som är en del av serien "Våga starta! - entreprenörskap på landsbygden". Här får du lära dig mer om odling som grund för ämnesintegrering.

Kan man verkligen odla rädisor på engelskalektionerna?

Alla människor har lättare att lära sig nya fakta och nya förmågor ju närmre individen det ligger. Knyt ann till personens vardag koppla på fler sinnen, så blir det lättare att lära och att minnas. Trots detta slår elever upp engelskboken och läser om "Big Ben", tyskboken och läser om Berlinmuren osv. Tanken är fin om att inte bara lära sig ett språk, utan även lära sig det aktuella landets historia traditioner och geografi.

Upplägget som sådant gör dock att vi tar ämnet långt från individen och endast använder syn och hörsel. Ställ frågan till dig själv. Skulle du kunna guida en turist eller nysvensk i en vanlig svensk skog? Vet du vad Sveriges vanligaste träd (gran) heter på engelska? Inte det? Är det inte konstigt att du inte kan detta, men vet vad flodhäst heter?

Ämnesintegrering behöver inte vara mer komplicerat än att arbeta praktiskt i skolträdgårdslandet medan du talar engelska/svenska/tyska eller vad det nu är för språk du vill lära dig. Genom att sedan skörda, lagra och tillaga det du odlar får du in ytterligare dimensioner, kopplar på fler sinnen och förankrar mer i individens vardag. Varför inte skriva en uppsats om det du gjort, beräkna vad det kostat att köpa dessa grönsaker, eller bygga en drivbänk eller växthus? Odlingen kan ge meningsfullhet och innehåll till så många skolämnen! Du gör något "på riktigt".

Anmäl dig nu då det är begränsat antal platser och först till kvarn gäller. Instruktioner om hur du kopplar upp dig till föreläsningen skickas ut i god tid.

EU-flagga med texten "Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Europa investerar i landsbygdsområden.".
VAR:
Digitalt
KOSTNAD:
Kostnadsfritt
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
Ingen anmälan krävs

Kontakt