25 maj 2020 klocka 13.00 - 15.30

Webbinarium - hållbar textilkonsumtion

Kläder hängande på galgar

Foto Wavebreakmedia/mostphotos

Naturvårdsverket och länsstyrelsen bjuder in till ett digitalt inspirationsmöte för att visa upp goda exempel och förbättra vår samverkan inom textilområdet.

Under denna våren har vi minskat vårt resande och avhållit oss från att träffas på kurser och konferenser. Men nu träffas vi digitalt för att kunna diskutera hållbar textilkonsumtion!

Digitala möten är inte bara till för dem som har stenkoll på teknik - det är enkelt och alla kan delta. I god tid innan mötet kommer du att få en länk för anslutning och information om hur du går till väga för att delta. Du behöver egentligen bara en dator och kanske ett headset eller en högtalare för att få bästa ljud.

På webbinariet delar Naturvårdsverket med sig av sina kunskaper och erfarenheter om det arbete som pågår kring kampanjen #textilsmart och visar vilka verktyg de använder. Några spännande lokala aktörer finns också med och berättar om sitt arbete med textil. Vi diskuterar också olika aktörers roller, ansvar och möjligheter.

Seminariet vänder sig till alla som på något sätt jobbar med textilier inom offentlig, privat eller idéburen sektor: secondhandbutiker, klädbutiker, studieförbund, hantverksföreningar, regionala och kommunala tjänstepersoner inom hållbarhet, kultur, utbildning, återvinning och avfallshantering med flera.

Program

Välkommen!
Eva Johansson, miljömålssamordnare Länsstyrelsen Blekinge hälsar välkommen

13:00 Textilsmart - tre myndigheter i gemensam nationell satsning
Rebecca Uggla och Malin Wennberg från Naturvårdsverket presenterar satsningen #Textilsmart där man tillsammans med Konsumentverket och Kemikalieinspektionen har tagit fram exempel på konkreta verktyg för att minska miljöpåverkan från kläder och textiler.

13:30 Inspiration – så här arbetar några olika aktörer

  • Rebecca Uggla och Malin Wennberg, Naturvårdsverkets experter på textil ger fördjupad kunskap kring klimat- och miljöpåverkan från textilier.
  • Annica Larsson Ahlstedt berättar om hur Södra Cell i Mörrum både producerar ny textilmassa från lövträd och har börjat återvinna begagnade textilier i sin produktion av textilmassa.
  • Carina Karlsson, Slöjd i Blekinge pratar om slöjd utifrån de globala målen - Agenda 2030.
  • Vera Frederiksen Zhotkevich presenterar sitt konsthantverk som filtmakare med det magiska och hållbara materialet ull.

14:35 PAUS

14:45 Workshop i grupper
Hur kan man använda de verktyg som finns framtagna? Hur kan vi bygga vidare på det som görs idag? Hur kan vi nå längre tillsammans?

15:15 Summering och avslutning

VÄLKOMMEN!

VAR: Var du vill - en webblänk skickas ut innan mötet

KOSTNAD: Ingen avgift

SISTA ANMÄLNINGSDAG:

Anmäl dig

Kontakt