17 okt 2019 klocka 09.00 - 16.00

”Skadliga sedvänjor -hur vi kommer tillrätta med dem genom korrekt tillämpning i socialt utrednings-arbete”

Välkommen på utbildning i Blekinge. Utbildningen baseras på läroboken som ges ut av Studentlitteratur 2019 och som är avsedd för socionomutbildningen och närliggande utbildningar.

Vad handlar utbildningen om?

Det finns flera former av hedersrelaterat våld och förtryck eller skadliga sedvänjor, dit hör bland annat barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning. Eftersom socialtjänsten och dess uppdragstagare berörs av myndighetsutövning och rättstillämpning vill Maria bidra till ökad kunskap för de professionella men också öka rättssäkerhet för utsatta och utövare.

Maria kommer i sin föreläsning ta upp teoretisk bakgrund, lagstiftning och riskbedömning. Hon kommer beröra vikten av aktuella kommunala handlingsplaner mot mäns våld mot kvinnor och hur arbetet inom myndigheten kan organiseras. Dessutom kommer vi få öva på några fall (ta gärna med avidentifierade egna) och, om tiden tillåter, se en film som berör både våld och hedersrelaterat våld.

Vem är målgrupp?

Personal som möter berörda i sitt arbete.

Det kan vara utredning och behandling barn och unga, familjerätt, familjehem, vuxen och försörjningsstöd eller närliggande personalkategorier.

Vem håller i utbildningen?

Maria Hagberg - magister i socialt arbete, handledare, utbildare och författare. Maria har trettio års erfarenhet av arbete inom socialtjänsten därav tjugo års erfarenhet av arbete mot våld och hedersrelaterat våld och förtryck. Maria ger analys och expertutlåtande i juridiska och sociala utredningar vid hedersrelaterat våld. Hon arbetar mycket med kvinnors rätt till reproduktiv hälsa inte minst mot kvinnlig könsstympning, barn och tvångsäktenskap och oskuldsmyten.

Tid och plats

17 oktober klockan 9-16. Fika finns från 08.30.

Länsstyrelsen Blekinge län, Skeppsbrokajen 4, Karlskrona

Anmälan

Anmäl dig via nedan formulär senast 10 oktober

Inbjudan och program skadliga sedvänjorPDF

VAR: Länsstyrelsen Blekinge län, Skeppsbrokajen 4, Karlskrona

KOSTNAD: Gratis

SISTA ANMÄLNINGSDAG: 10 okt 2019

Anmäl dig

Kontakt