Månadens miljötips

Med smarta insatser som är lätta att genomföra kan du göra mycket för miljön. Här publicerar vi varje månad nya miljötips.

2019

Lördagen 30 mars kl 20:30-21:30 är det Earth Hourlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. I år uppmärksammas klimatförändringarna och biologisk mångfald. Samma helg ställer vi om till sommartid, så varför inte passa på att fundera på vad just du kan göra för den biologiska mångfalden under våren och sommaren? För visst vill du engagera dig mer än en timme om året?

Skaffa dig goda trädgårdsgrannar

Många vilda biarter och andra pollinatörer minskar i antal på grund av att deras livsmiljöer försvinner eller förändras. Orsaken kan vara blomsterbristen i vårt moderna jordbrukslandskap, men även kemikalier, sjukdomar och klimatförändringar bidrar.

Om du planerar din trädgård eller balkong på rätt sätt kan du bidra till att de nyttiga insekterna hittar en fristad. Som tack för hjälpen pollinerar de våra fruktträd och andra ätbara växter, så att vi kan få mat på bordet. En tredjedel av all mat vi äter kräver pollinatörer!

Ätande bi.


I månadens miljötips kan du läsa tips för att öka mångfalden av pollinerande insekter samtidigt som du gör din trädgård eller balkong trivsam för dig själv. Tipsen kräver inte någon stor arbetsinsats, utan har du en gång byggt ett insektshotell eller planterat doftande och färggranna blommor så sköter sig det mesta av sig själv. Och du kan luta dig tillbaka och njuta…

Njut av en blommande trädgård

Hjälp pollinatörernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster genom att plantera blommande växter som de tycker om! Det bästa är att de gillar ungefär samma blommor som vi: blommor som doftar eller är färggranna, till exempel rosor, syren, lavendel, mynta och citronmeliss. Vill du vara riktigt ambitiös kan du plantera växter så att dina insektsvänner har mat under hela våren, sommaren och hösten. Titta på Alltombiodling.selänk till annan webbplats eller fråga i din lokala plantskola eller trädgårdsbutik så kan du få massor med tips på växter för de olika årstiderna. Kanske kan du också byta växter med en granne?

Så ängsblommor utanför köksfönstret

Har du en stor gräsmatta och tycker det är jobbigt att klippa den, kan du omvandla en del av den till äng. Varför inte köpa ängsblomsfrö och så in i en del av gräsmattan? Klipp den när blommorna har blommat över. Vackert och praktiskt!

Bygg en biholk

På nätet kan du hitta färdiga biholkar att köpa, men ännu bättre är ju om du kan snickra ihop ett enkelt bo själv av något du kan undvara, till exempel ett gammalt vedträ, träkloss eller gamla bambupinnar. Kanske kan det bli ett spännande projekt för hela familjen. Det finns en hel del beskrivningar på nätet för detta. Titta här för inspiration:

Insektshotell

Kontakt